Test na nagibnom stolu

Autor: Michael J. Shea, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Diana Delić-Brkljačić, dr. med. i prof. dr. sc.Marko Boban dr. med.
Prijevod: Stipe Kosor dr. med.

Test na nagibnom stolu služi za procjenu sinkope u

  • Mladih, naizgled zdravih pacijenata

  • Stariji bolesnici kada kardiološke i druge pretrage nisu dovele do dijagnoze

Test na nagibnom stolu dovodi do maksimalnog nakupljanja krvi u venama, što može potaknuti vazovagalnu (neurokardiogenu) sinkopu i izazvati popratne simptome i znakove (mučnina, slabost, bljedilo, hipotenzija, bradikardija).

Postupak:

Ujutro, natašte, bolesnik se smjesti na nagibni stol (pokretan do vertikale) koji ima dasku za noge na donjem kraju te se fiksira za stol samo jednim remenom preko trbuha; Nakon što bolesnik provede ležeći na leđima 15 min, stol se uspravi gotovo u vertikalni položaj od 60–80° i tako ostavi 45 min.

Kontraindikacije

Relativne kontraindikacije uključuju

  • Teška aortna stenoza

  • Teška mitralna stenoza

  • Hipertrofijska kardiomiopatija

  • Značajna koronarna bolest srca;

Tumačenje

Ako se razviju vagalni simptomi, vazovagalna sinkopa je potvrđena. Ako se ne razviju, mogu se izazvati farmakološki (npr. primjeni se izoproterenol). (NOTE:izoprotenerol se ne smije davati kod bolesnika sa hipertrofijskom kardiomiopatijom te značajnom koronarnom bolešću.) Osjetljivost je između 30-80% ovisno o primijenjenom protokolu. Lažno pozitivnih nalaza ima 10–15%.

Kod vazovagalne sinkope frekvencija pulsa i krvni tlak obično se smanje. Neki bolesnici imaju samo smanjenje broja otkucaja srca (kardioinhibitorni tip); drugi imaju samo pad krvnog tlaka (vazodepresorni tip). Druge reakcije su postupno smanjenje sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka (disautonomni obrazac) s malom promjenom srčane frekvencije, značajan porast srčane frekvencije (> 30 otkucaja/min) s malom promjenom krvnog tlaka (sindrom posturalne ortostatske tahikardije), te sinkopa bez hemodinamskih promjena (psihogena sinkopa).