Primarni infantilni glaukom

Autori: Christopher M. Fecarotta, MD
Wendy W. Huang, MD, PhD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.,
Martina Paradžik Šimunović, dr. med.

Primarni infantilni glaukom je rijedak poremećaj iridokornealnog kuta prednje očne sobice koji uzrokuje relativnu opstrukciju otjecanja očne vodice iz oka, što dovodi do povećanja očnog tlaka. Ova opstrukcija povećava očni tlak, koji, ako ostane povišen, oštećuje vidni živac. Neliječeni infantilni glaukom može izazvati potpunu sljepoću.

(Vidi također Pregled glaukoma.)

Poremećaj se pojavljuje u dojenčadi i male djece a može biti jednostran (40%) ili obostran (60%). Vrijednosti očnog tlaka su iznad normalnih vrijednosti (10 do 22 mmHg). Glaukom se može razviti u dojenčadi nakon ozlijede ili operativnog zahvata na oku (npr. operacije katarakte). Glaukom povezan s drugim očnim bolestima, kao s aniridijom, Lowe sindromom ili Sturge-Weber sindromom, naziva se sekundarni glaukom.

U primarnom infantilnom glaukomom ili u glaukomu koji se razvija u ranom djetinjstvu, zahvaćeno oko se povećava jer se sastavni dio bjeloočnice i rožnice, kolagen, rasteže pod povećanim očnim tlakom. To povećanje oka se ne pojavljuje u glaukomu kod odraslih. Rožnica, koja postaje većeg promjera (normalno je <12 mm), se stanjuje i ponekad zamućuje. Dijete može imati simptome suzenja i svjetloplahosti. Ako se ne liječi, zamućenje rožnice napreduje, vidni živac se oštećuje (što se klinički očituje promjenom izgleda vidnog živca) te može doći do sljepoće.

Rani kirurški zahvat (goniotomija, trabekulotomija, trabekulektomija) je glavna okosnica liječenja.