Kontracepcija i trudnoća u adolescenata

Autor: Sharon Levy, MD, MPH
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Sanja Dorner, dr. med.

Mnogi adolescenti se uključuju u seksualne aktivnosti, bez da su u potpunosti informirani o kontracepciji, trudnoći i spolno prenosivim bolestima, uključujući HIV infekciju. Impulzivnost, nedostatak planiranja i istodobna uporaba droga i alkohola smanjuju vjerojatnost da će adolescenti koristiti kontracepciju.

Bilo koja od kontracepcijskih metodaodraslih može biti korištena od strane adolescenata. Najčešći problem je pridržavanje (npr, zaboravljanje uzimanja dnevne doze oralnih kontraceptiva ili zaustavljanje uzimanje u potpunosti, često i bez zamjene drugim oblikom kontracepcije). Iako su muški kondomi najčešće korišten oblik kontracepcije, još uvijek postoje percepcije koje mogu inhibirati dosljednu primjenu (npr da upotreba kondoma smanjuje zadovoljstvo i ometa "romantičnu ljubav"). Neki adolescentice također su sramežljive zamoliti muške partnere da koriste kondome tijekom seksa.

Trudnoća može biti izvor značajnog emocionalnog stresa za adolescente. Trudne adolescentice i njihovi partneri imaju tendenciju da napuštaju škole ili obuke za posao, tako pogoršavajući njihov ekonomski status, smanjenjući njihovo samopouzdanje i naprezajući osobne odnose. Adolescenti (koji čine 13% svih trudnoća u SAD-u) su manje će rjeđe od odraslih pirmjenjivati prenatalnu skrb, što rezultira lošijim ishodima trudnoće (npr, više stope prerano rođene djece). Adolescentice, osobito vrlo mlade i one koji ne primaju prenatalna skrb, su sklonije od žena u 20-im godinama razviti zdravstcene probleme za vrijeme trudnoće, kao što su anemija i preeklampsija. Za novorođenčad mladih majki (posebno majki mlađih od 15 godina) je jerojatnije da će biti rođena prijevremeno te da će imati nisku porođajnu težinu. Međutim, uz pravilnu prenatalnu skrb, stariji adolescenti nemaju veći rizik razvoja tih problema u trudnoći od odraslih sličnog socioekonomskog statusa.

Izvođenje abortusa ne uklanja psihičke probleme neželjene trudnoće-za adolescenticu ili njezinog partnera. Emocionalni krize se mogu dogoditi kada je dijagnosticira trudnoća, kada je donesena odluka da o pobačaju, odmah nakon pobačaja, na datum kada se dijete trebalo roditi, te na godišnjice abortusa. Savjetovalište za obitelj i obrazovanje o metodama kontracepcije, može biti vrlo korisno i za djevojku i za njenog partnera.

Roditelji mogu imati različite reakcije kada im njihova kći kaže da je trudna ili kad im njihov sin kaže da mu je djevojka zatrudnjela. Neki roditelji su zadovoljni, a drugi su uznemireni, pa emocije mogu biti u rasponu od uzbuđenja do apatije, razočaranja ili čak ljutnje. Važno je da roditelji izražavaju svoju podršku i spremnost da pomognu adolescentu oko sagledavanja svojih mogućnosti. Roditelji i adolescenti trebaju otvoreno komunicirati o pobačaju, usvajanju i roditeljstvu-mogućnostima koje su sve teške za adolescente da se bore s njima sami. Međutim, prije nego otkrivanja trudnoće roditeljima, konzultirani zdravstveni radnici trebaju provjeriti postoji li nasilje u obitelji, jer otkrivanje trudnoće može već ranjive adolescente izložiti još većem riziku.