Talipes Equinovarus (prirođeno uvrnuto stopalo) i ostale anomalije stopala

Autor: Simeon A. Boyadjiev Boyd, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Bernarda Lozić, dr. med.

Talipes equinovarus, ponekad zvan i prirođeno uvrnuto stopalo, karakteriziran je plantarnom fleksijom, nagibom pete prema unutra (iz središnjeg dijela noge) i adukcijom prednjeg dijela stopala (medijalno odstupanje od vertikalne osi noge).

(Vidi također Uvod u prirođene kraniofacijalne i muskuloskeletne poremećaje.)

Talipes equinovarus nastaje uslijed abnormalnosti talusa. Nalazi se u oko 2 na svakih 1000 poroda, obostran je u do 50% zahvaćene djece, a može se pojaviti izoliran ili kao dio sindroma. Razvojna displazija kuka je češća među ovom djecom. Slične deformacije koje nastaju uslijed položaja unutar maternice se mogu razlikovati od talipes equinovarus jer se mogu lako pasivno ispraviti.

Larsenov sindrom je poremećaj u kojem se djeca rađaju s prirođenim uvrnutim stopalom i dislokacijama kukova, koljena i laktova.

Liječenje prirođeno uvrnutog stopala se provodi ortopedskim putem, u početku ponavljanim nošenjem gipsanog ovoja, običnih ovoja ili primjene udlaga kojima se normalizira položaj stopala. Ako se to ne pokaže uspješnim, a abnormalnost je teška, može biti potreban kirurški zahvat. Optimalno, operacija se po mogućnosti izvodi prije dobi od 12 mj., dok su tarzalne kosti još hrskavične građe. Talipes equinovarus može se ponovno pojaviti kako djeca rastu.

Ostale anomalije stopala uključuju metatarsus adductus, metatarsus varus, talipes calcaneovalgus, pes planus, fleksibilno ravno stopalo i tarzalnu koaliciju.

Talipes calcaneovalgus

Stopalo je ravno ili konveksno i u dorzifleksiji s petom okrenutom prema van. Stopalo se može lako približiti donjem dijelu tibije. Razvojna displazija kuka je češća među ovom djecom.

Obično je uspješno rano liječenje gipsanim ovojem (kako bi se stopalo postavilo u equinovarus položaj) ili korektivnim aparatima.

Metatarsus adductus

Prednja noga okreće se prema sredini. Stopalo može biti u mirovanju. Obično, stopalo se može pasivno abducirati i izbaciti izvan neutralnog položaja kada se potplat stimulira. Ponekad je zahvaćeno stopalo ukočeno i ne može se dovesti u neutralni položaj. Razvojna displazija kuka je češća među ovom djecom.

Deformacija se obično povlači bez liječenja tokom prve godine života. Ako to ne bude slučaj, potreban je gipsani ovoj ili kirurški zahvat (abdukcijska osteotomija).

Metatarsus varus

Plantarna površina stopala je okrenuta prema unutra te je svod stopala izdignut. Ova deformacija obično nastaje uslijed položaja fetusa unutar maternice. Tipično se ne povlači nakon rođenja te može biti potrebno postavljanje korektivnog gipsanog ovoja.

Pes planus (ravna stopala)

U pes planusu (ravnim stopalima) čini se da je normalan luk u sredini stopala izravnan. Do otprilike 3 godine sva djeca imaju ravna stopala, a onda se luk počinje razvijati. Postoje dvije glavne vrste ravnih stopala:

  • Fleksibilna ravna stopala

  • Tarzalna koalicija

U fleksibilnim ravnim stopalima, stopala ostaju ravna jer je luk stopala neuobičajeno fleksibilan. Većina pacijenata s fleksibilnim ravnim stopalima ne zahtijeva liječenje. Međutim, ako starije dijete ima bolove ili grčeve u stopalima, možda će biti potrebne korektivne cipele.

U tarzalnoj koaliciji, stopala su fiksirana u izravnanom položaju. Tarzalna koalicija može biti prirođena mana ili rezultat uvjeta kao što su ozljede ili dugotrajno oticanje. Liječene tarzalne koalicije često uključuje gipsani zavoj. Ponekad kirurško odvajanje ukočenog zgloba stopala vraća pokretljivost stopalu.