Karcinom penisa

Autor: J. Ryan Mark, MD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Karmela Altabas, dr. med.
Prijevod: Sven Nikles, dr. med.

Većinom je riječ o planocelularnom karcinomu, koji se obično javlja u starijih, neobrezanih muškaraca, osobito uz lošu lokalnu higijenu. Dijagnoza se postavlja biopsijom. Tretman uključuje eksciziju.

Humani papilomavirusi, posebno tipovi 16 i 18, imaju stanovitu etiološku ulogu. U prekanceroze spadaju Queyratova eritroplazija, Bowenova bolest i bowenoidna papuloza. Queyratova eritroplazija (zahvaća glavić ili unutarnji list prepucija) i Bowenova bolest (zahvaća tijelo) progrediraju do invazivnog karcinoma pločastih stanica u 5-10% bolesnika; Bowenoidna papuloza izgleda nema takav tijek. Sve 3 lezije imaju različite kliničke manifestacije i biološke učinke, ali su gotovo iste histološki; može ih se prikladno zvati intraepitelna neoplazija ili karcinom in situ.

Simptomi i znakovi

Većina planocelularnih karcinoma se razvija na glansu, u koronarnom žlijebu ili ispod prepucija. Obično se javlja mala eritematozna promjena, duže vrijeme ograničena na kožu. Kasnije egzofitičnim rastom dobiva oblik gljive ili endofitično infiltrira s ulceracijama. Potonji tip znatno češće metastazira, većinom u površne i u duboke ingvinofemoralne i zdjelične limfne čvorove. Udaljene presadnice (npr. pluća, jetra, kost, mozak) su rijetke osim u kasnim fazama bolesti.

Većina bolesnika dolazi zbog ulkusa koji ne zaraštava, zbog malog otvrdnuća kože ili zbog neobične pustule ili bradavice. Ulceracija može biti površna, ali i duboka sa zavrnutim rubovima. Mnogi bolesnici rak ni ne zamjećuju ili se ne javljaju na vrijeme; Obično je bezbolan. Slabinski čvorovi mogu biti povećani zbog upale i sekundarne infekcije.

Dijagnoza

  • Biopsija

Ako se sumnja na rak, potrebna je biopsija; ako je moguće, treba uzorkovati i tkivo ispod lezije. MR i UZ omogućuju određivanje stadija lokaliziranog procesa, utvrđivanje invazije u kavernozna tijela i procjenu limfnih čvorova.

Liječenje

  • Najčešće ekscizija

Neliječeni rak penisa progredira i u pravilu uzrokuje smrt unutar 2 god. Ranom terapijom ovaj se rak obično može izliječiti.

Obrezivanje ili laserska ablacija može biti učinkovita za male, površinske lezije. Obrezivanje se koristi za lezije prepucija. Široka ekscizija je poželjna za rekurentne lezije ili kod pacijenata koji se ne mogu pouzdano pratiti. Mohsova operacija, kada je dostupna, može se obaviti umjesto široke ekscizije.

Invazivne i lezije visokog gradusa zahtijevaju radikalniju resekciju. Parcijalna penektomija je prihvatljiva ako se tumor može u cijelosti ekscidirati s odgovarajućim rubovima i očuvati deblo penisa koje omogućava mokrenje i seksualne funkcije. Totalna penektomija je potrebna za velike inflitrativne lezije. Ako je tumor visokog gradusa ili urasta u kavernozna tijela, neophodna je obostrana ilioinguinalna limfadenektomija. Uloga radioterapije još nije utvrđena. Za uznapredovali invazivni karcinom palijacija se može provesti operacijom i radioterapijom, ali izlječenje je malo vjerojatno. Kod uznapredovalog karcinoma kemoterapija pokazuje skroman uspjeh.

Ključne točke

  • Karcinom penisa je obično pločastih stanica ili neki drugi rak kože.

  • Pomislite na karcinom penisa kod bilo koje lezije koja ne cijeli, otvrdnuća, gnojnih ili bradavičastih promjena na penisu, posebno u neobrezanih muškaraca.

  • Dijagnosticiranje raka penisa provodi se biopsijom i ekscizijom.