Dehidroepiandrosteron (DHEA)

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica poglavlja: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Nina Blažević, dr. med.

Dehidroepiandrosteron (DHEA) je steroid kojeg stvara nadbubrežna žlijezda i prekursor je estrogena i androgena. Učinci na organizam su slični onima testosterona. DHEA se također može sintetizirati iz prekursora u divljem meksičkom pekmezu; taj oblik je najčešće dostupan. Međutim, potrošnja divljeg pekmeza se ne preporuča kao dodatak budući da tijelo nije sposobno pretvoriti prekursore u DHEA.

(Vidjeti također Pregled dodataka prehrani.)

Tvrdnje

Smatra se kako dodaci DHEA popravljaju raspoloženje, energiju, dobro osjećanje i sposobnost dobrog funkcioniranja pod stresom. Također se smatra kako poboljšava tjelesne sposobnosti, potiče imunološki sustav, produbljava noćni san, snižava razinu kolesterola, smanjuje tjelesnu mast, razvija mišiće, usporava starenje, poboljšava moždanu funkciju u bolesnika s Alzheimerovom bolešću, povećava libido i smanjuje simptome sistemskog eritematoznog lupusa.

Dokaz

Tvrdnje o ljekovitosti DHEA nisu u potpunosti potkrijepljene dokazima. Osim toga, DHEA je zabranjen od strane brojnih profesionalnih sportskih organizacija budući da je klasificirana kao "prohormon".

Poznato je da se razine DHEA prirodno smanjuju s dobi, stoga su se ljudi u potrazi za nedostižnim izvorom mladosti okrenuli dodatku DHEA kao mogućem rješenju za bolesti povezane sa starenjem. Studije su pokazale i pozitivne i negativne rezultate. Odobrene su temeljitije studije koje uključuju ne samo starenje već i sva klinički zdrava stanja.

Meta-analiza iz 2013. godine, koja sadrži podatke prikupljene od proučavanja 1353 starijih muškaraca u brojnim ispitivanjima, pokazala je da je dodatak DHEA bio povezan sa smanjenjem masne mase; međutim, nije bilo efekta kod brojnih drugih kliničkih parametara, uključujući metabolizam lipida i glukoze, zdravlje kostiju, seksualnu funkciju ili kvalitetu života (1). Slična analiza provedena je u žena koje imaju adrenalnu insuficijenciju, te je ukazala da dodatak DHEA može poboljšati kvalitetu života i simptome depresije, no istovremeno nema učinak na anksioznost i seksualno blagostanje (2).

Neželjeni učinci

Nisu jasni neželjeni učinci. Postoji teoretski rizik od ginekomastije u muškaraca, hirzutizma u žena te stimulacije malignog oboljenja prostate i dojke. Opisan je i slučaj manije te jedan slučaj konvulzije.

Interakcije lijekovima

Niti jedan nije dobro dokumentiran.

Dehidroepiandrosteron (DHEA) reference

  • Corona G, Rastrelli G, Giagulli V, et alCorona G, Rastrelli G, Giagulli V, et al. Dodatak dehidroepiandrosterona kod starijih muškaraca: meta-analiza studija placebom-kontroliranih ispitivanja. J Clin Endocrinol Metab 98(9):3615-3626, 2013. doi: 10.1210/jc.2013-1358.

  • Alkatib AA, Cosma M, Elamin MB, et alAlkatib AA, Cosma M, Elamin MB, et al. Sustavni pregled i meta-analiza randomiziranih placebo-kontroliranih ispitivanja o učincima liječenja s DHEA na kvalitetu života u žena s adrenalnom insuficijencijom. J Clin Endocrinol Metab 94(10):3676-3781, 2009. doi: 10.1210/jc.2009-0672.

Više informacija

  • Nacionalni centar za dopunsko i integrativno zdravlje NIH: Simptomi menopauze i dodatne vježbe zdravlja: Što kaže znanost? Menopausal Symptoms and Complementary Health Practices: What the Science Says