Pregled somatizacija

Autor: Joel E. Dimsdale, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Rogulj Maja, dr. med.

Somatizacija je izražavanje psihičkih fenomena u vidu tjelesnih (somatskih) simptoma. Poremećaji koje obilježava somatizacija čine kontinuum, od nesvjesnih i nevoljnih simptoma do onih kojih se simptomi razvijaju svjesno i vlastitom voljom. Uključuju

  • Poremećaje sa somatskim simptomima i srodne poremećaje

  • Umišljeni poremećaj

  • Simuliranje (potonji nije psihijatrijski poremećaj)

U svim navedenim poremećajima, pacijenti su usredotočeni na tjelesne probleme. Stoga pacijente tipično traže medicinsku procjenu i liječenje, a ne psihijatrijsku skrb.

Poremećaji sa somatskim simptomima i srodni poremećaji karakteriziraju trajni tjelesni simptomi povezani s pretjeranim i neprikladnim mislima, osjećajima i ponašanjem kao reakcijom na simptome i brigu o zdravstvenim problemima. Ovi poremećaji često narušavaju socijalno, profesionalno, akademsko i druga područja funkcioniranja. Uključuju

Poremećaji sa somatskim simptomima i anksiozni poremećaji zbog bolesti su najčešći.

Umišljeni poremećaj uključje lažiranje tjelesnih ili psiholoških simptoma i/ili znakova uz izostanak sekundarne dobiti (npr., slobodno vrijeme, invalidnina; izbjegavanje vojne službe ili kaznenog progona). Naziv Munchausenov sindrom se više ne koristi za umišljeni poremećaj.

Simuliranje je namjerno lažiranje tjelesnih ili psiholoških simptoma motivirano sekundarnom dobiti, koja razlikuje simuliranje od umišljenog poremećaja.