Freibergova bolest

Autor: Kendrick Alan Whitney, DPM
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Adelmo Šegota, dr. med.

Riječ je o avaskularnoj nekrozi glavice 2. metatarzalne kosti stopala. Bol se pojačava tijekom fizičke aktivnosti. Dijagnoza se potvrđuje radiološki. Liječenje uključuje lokalnu instilaciju glukokortikosteroida, imobilizaciju i primjenu ortopedskih pomagala.

(Vidi također Pregled bolesti stopala i gležnja.)

Freibergova bolest česti je uzrok metatarzalgije. Uzrokovana je mikrotraumom metafize i ploče rasta. Avaskularna nekroza izravnava glavicu 2. metatarzalne kosti, koja je najčešće zahvaćena. Freibergova bolest se najčešće pojavljuje kod adolescentica te kod osoba koji imaju kraću 1. ili 2. metatarzalnu kost što ujedno povećava mehanički stres na glavicu 2. metatarzalne kosti i zgloba. Ponavljajući mehanički stres kao npr. ples i trčanje, može ubrzati razaranje 2. metatarzofalangealnog zgloba.

Simptomi i znakovi

Bolnost je prisutna u prednjem dijelu stopala u projekciji baze 2. metatarzalne kosti te je izraženija prilikom tjelesne aktivnosti i nošenja obuće sa visokom potpeticom. 2. metatarzofalangealni zglob može biti otečen uz reduciran opseg pokreta i motilitetnu bolnost.

Dijagnoza

  • Rendgenska snimka

Dijagnoza Freibergove bolesti potvrđuje se rendgenskom snimkom. Glavica 2. metatarzalne kosti je izravnata, dok su plohe metatrzofalangealnog zgloba sklerotične i nepravilne.

Liječenje

  • Imobilizacija i mirovanje u akutnoj fazi, potom korištenje adekvatne obuće

U tijeku akutne faze preporuča se imobilizacija i lokalna instilacija glukokortikosteroida. U kasnijem tijeku preporuča se nošenje adekvatne obuće sa niskom petom te ortopedskih uložaka sa metatarzalnim jastučićima. Rijetko, kod tvrdokorne bolnosti, u obzir dolazi kirurško liječenje u smislu ekscizije glavice 2. metatarzalne kosti.