Riblje se ulje može konzumirati jedenjem ribe, direktno se ekstrahirati ili koncentrirati te se može staviti u oblik kapsula. Aktivne sastavnice su omega–3 masne kiseline (eikozapentanoična kiselina [EPA] i dokozaheksanoična kiselina [DHA]). Nedavno su projektirani genetički preinačeni sojevi kvasca, koji prirodno mogu proizvesti značajne količine ovih ulja te pružaju njihov dodatni izvor (1). Zapadnjačka prehrana tipično sadrži niske razine omega-3 masnih kiselina. (Drugi prehrambeni izvor omega-3 masnih kiselina, a koji ne uključuju ribu, su orasi i laneno ulje).
(Vidjeti također Pregled dodataka prehrani.)
Tvrdnje
Riblje ulje se koristi za prevenciju i liječenje aterosklerotičnih kardiovaskularnih oboljenja, prvenstveno putem snižavanja razina lipida. Mehanizmi djelovanja su vjerojatno višestruki, ali nisu poznati. Pretpostavlja se da postoje koristi, no nisu potvrđene, za primarnu prevenciju aterosklerotske kardiovaskularne bolesti, snižavanje razine kolesterola, liječenje reumatodinog artritisa, snižavanje krvnog tlaka i prevenciju ciklosporinske nefrotoksičnosti.
Dokaz
Ranije dokazi ukazuju kako doza od 800 do 1500 mg na dan EPA/DHA (EPA plus DHA u različitim kombinacijama) smanjuje rizik od infarkta miokarda i smrti uslijed aritmije u bolesnika koji ima preegzistirajuću koronarnu bolest i koji uzimaju konvencionalne lijekove. EPA/DHA također snižavaju trigliceride.
U ažuriranom pregledu iz 2016. godine potvrđeni su snažni dokazi za učinak snižavanja triglicerida ovisno o dozi. Međutim, postoje dokazi umjerene jačine kvalitete o smanjenju rizika od kardiovaskularne smrti i velikih štetnih kardiovaskularnih događaja, kao i dokaza niske jačine da su veće doze povezane s nižim rizikom od koronarne bolesti i zatajenja srca. Nije bilo učinka na snižavanja krvnog tlaka (3).
Meta-analiza iz 2018. godine, koja je ukljiučivala 10 studija (77917 sudionika), pokazala je da dodatak kroz 4,4 godine nije smanjio stopu koronarne bolesti (smrtonosne ili ne) ili drugog velikog vaskularnog događaja. (4).
Neželjeni učinci
Mogu se pojaviti podrigivanje na ribu, mučnina i povraćanje. Uz dozu EPA/DHA >3 g/dan povećava se rizik od krvarenja. Brige o zagađenju živom nisu potkrijepljene laboratorijskim testiranjem. Čak i da je tako, trudnice ili dojilje ne smiju uzimati dodatke omega-3 masnih kiselina koji su ekstrahirani iz riba te treba ograničiti potrošnju određene vrste i količine riba zbog potencijalnog rizika od kontaminacije živom.
Interakcije s lijekovima
Riblje ulje je kontraindicirano u bolesnika koji uzimaju antihipertenzive, jer može sniziti krvni tlak više nego koliko je fiziološki potrebno. Uzimanje ribljeg ulja može povećati antikoagulantni učinak varfarina, stoga bolesnici koji uzimaju varfarin trebaju izbjegavati riblje ulje (5).
Riblje ulje reference
-
Xue Z, Sharpe PL, Hong SP, et alXue Z, Sharpe PL, Hong SP, et al. Proizvodnja omega-3 eikozapentanoične kiseline pomoću metaboličkog inženjeringa Yarrowia lipolytica-e. Nat Biotechnol 31(8):734-740, 2013. doi: 10.1038/nbt.2622.
-
Agency for Healthcare Research and QualityAgencija za istraživanje zdravstvene skrbi i kvalitete: Učinci omega-3 masnih kiselina na kontrolu lipida i glikemije u šećernoj bolesti tipa 2 i metaboličkom sindromu te upalnoj bolesti crijeva, reumatoidnom artritisu, bolesti bubrega, sistemskom eritematoznom lupusu i osteoporozi. AHRQ Publikacija br. 04-E012-1; 2004.
-
Agency for Healthcare Research and Quality: Agencija za istraživanje zdravstvene skrbi i kvalitete: Omega-3 masne kiseline i kardiovaskularne bolesti: ažurirani sustavni pregled. AHRQ Publikacija br. 16-E002-F; 2016.
-
Aung T, Halsey J, Kromhout D, et al: Povezanost uzimanja dodataka omega-3 masnih kiselina s rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Meta analiza 10 ispitivanja koja uključuju 77917 pojedinaca. JAMA Cardiol 1;3(3):225-234. 2018. doi: 10.1001/jamacardio.2017.5205.
-
Buckley MS, Goff AD, Knapp WE, et alBuckley MS, Goff AD, Knapp WE, et al: Interakcija ribljeg ulja s varfarinom. Ann PharmacotherAnn Pharmacother 38(1):50-2, 2004. doi: 10.1345/aph.1D007.
Više informacija