Gama hidroksibutirat

Autori: Gerald F. O’Malley, DO
Rika O’Malley, MD
Urednik poglavlja: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Jakša Vukojević, dr. med.

Gama hidroksibutirat uzrokuje intoksikacijupoput intoksikacije alkoholom ili ketaminske opijenosti , a može dovesti do depresije disanja i smrti, osobito kad se kombinira s alkoholom.

Gama hidroksibutirat je sličan neurotransmiteru gama-aminomaslačnoj kiselini (GABA), ali može prijeći krvno-moždanu barijeru te se može uzeti na usta. Po učincima je sličan ketaminu, ali je trajanje dulje i puno opasnije.

GHB stvara osjećaj opuštenosti i smirenosti. Također može izazvati zamor i dezinhibiciju. U većim dozama, GBH može izazvati vrtoglavicu i gubitak koordinacije, mučninu i povraćanje. Također se može pojaviti depresija i anksioznost. Kombinacija GHB i bilo kojeg drugog sedativa, osobito alkohola je iznimno opasna. Većina smrtnih slučajeva se dogodila kad se GBH uzimao s alkoholom.

Simptomi apstinencije se pojavljuju kad se, nakon prethodnog čestog uzimanja, GHB nije uzimao nekoliko dana. Simptomi su slični onima od sustezanja od alkohola i sustezanja od benzodiazepina i mogu biti opasni po život.

Liječenje je usmjereno na simptome. Ako je zahvaćeno disanje, može biti potrebna primjena respiratora. Većina ljudi se brzo oporavi, premda učinci mogu trajati i 1 do 2 h.