Povratić

Autor: Laura Shane-McWhorter, PharmD
Urednica poglavlja: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Nina Blažević, dr. med.

Povratić je grmolika višegodišnja biljka. Osušeni listovi se koriste u obliku kapsule, tablete i tekućih ekstrakata. Smatra se da su partenolidi i glikozidi sastojci koji su odgovorni za njezino navodno protuupalno i opuštajuće djelovanje na glatko mišićje.

(Vidjeti također Pregled dodataka prehrani.)

Tvrdnje

Smatra se da je povratić učinkovit u prevenciji migrene te je koristan za ublažavanje menstrualnih bolova, astme i artritisa. In vitro, povratić inhibira agregaciju trombocita.

Dokaz

U Cochraneovom pregledu povratića iz 2015. godine za migrenu ocijenjeno je 6 ispitivanja (561 ispitanik). Pet ranijih studija pokazalo je različite rezultate, ali najnovija studija je bila veća i robusnija te je pokazala značajno smanjenje od 0,6 napada migrene mjesečno u odnosu na placebo. (2). Razlike između zaključaka studija mogu proizlaziti iz razlika u formulacijama i dozama povratića koji se koristio. Malo je procjena uloge povratića u liječenju reumatoidnog artritisa. Jedna je studija pokazala da nema nikakve očigledne koristi od oralnog povratića u reumatoidnom artritisu (3).

Neželjeni učinci

Mogu se razviti vrijedovi u usnoj šupljini, kontaktni dermatitis, disgeuzija i blagi gastrointestinalni simptomi. Nagli prekid uzimanja može pogoršati migrene te izazvati nervozu i nesanicu. Povratić je kontraindiciran u trudnica jer može uzrokovati kontrakcije maternice. Povratić se ne preporučuje djeci ili ženama koje doje.

Interakcije s lijekovima

Teoretski, povratić je kontraindiciran u bolesnika koji uzimaju lijekove protiv migrene, dodatke željeza, NSAID, antitrombotike ili varfarin.

Povratić reference

  • Groenewegen WA, Heptinstall SGroenewegen WA, Heptinstall S. Usporedba učinaka ekstrakta povratića i partenolida, komponenta povratića, na aktivnosti ljudskih trombocita in-vitro. J Pharm Pharmacol 42:553-557, 1990.

  • Wider B, Pittler MH, Ernst E: Povratić za prevenciju migrene.Cochrane Database Syst Rev 4:CD002286, 2015. doi: 10.1002/14651858.CD002286.pub3.

  • Pattrick M, Heptinstall S, Doherty MPattrick M, Heptinstall S, Doherty M. Povratić kod reumatoidnog artritisa: dvostruko slijepa, placebo-kontrolirana studija. Ann Rheum Dis 48:547-549, 1989.

Više informacija

  • NIH Nacionalni centar za komplementarno i integrativno zdravlje (NCCIH - engl. NIH National Center for Complementary and Integrative Health): PovratićFeverfew