Dislokacije koljena:

Autor: Danielle Campagne, MD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod:      Ante Gaurina , dr. med.,
Mihaela Marković , dr. med.

Dislokacije koljena su obično popraćene ozljedama arterija ili živaca. Dislokacije koljena prijete vitalnosti ekstremiteta. Mnoga iščašenja se spontano reponiraju prije medicinske obrade. Dijagnoza se obično postavlja na temelju rendgenskih slika. Potrebna je neurološka i vaskularna obrada; vaskularna ozljeda se verificira na temelju CT angiografije. Liječenje se temelji na promptnoj zatvorenoj repoziciji i liječenju vaskularne ozljede.

(Vidi također Pregled iščašenja)

Većina prednjih iščašenja nastaje prilikom traume dok je koljeno u hiperekstenziji, dok stražnje luksacije su rezultat djelovanja direktne posteriorne sile na proksimalni dio tibije dok je koljeno u blagoj fleksiji. Većina dislokacija koljena rezultat su teške traume (npr, prometne nesreće), ali i naizgled malih trauma koje mogu dovesti do dislokacije koljena sa neurološkim i vaskularnim lezijama, poglavito u morbidno pretilih osoba.

Dislokacije koljena uvijek oštećuju

 • Strukture koje podržavaju zglob koljena, zbog čega nastaje nestabilnost zgloba

Nestabilnost koljena zbog opsežne ozljede ligamenata je česta dugoročna komplikacija ozljede koljena.

Druge strukture koje su najčešće ozlijeđene su

 • poplitealna arterija (osobito kod prednjih dislokacija)

 • Nervus peronealis i n.tibialis

Ozljeda arterije poplitee može ledirati samo intimu stijenke arterije i time ne uzrokuje ishemiju distalnog ekstremiteta, a kasnije arterija postaje okludirana. Nedijagnosticirana ozljeda arterije ima visok rizik od ishemijskih komplikacija koje mogu dovesti do amputacije.

Literatura

 • 1. Vaidya R, Roth M, Nanavati D, Prince M, et al: Izolacije koljena niske brzine kod pretilih i morbidno pretilih bolesnika. Orthop J Sports Med 3 (4):2325967115575719, 2015. doi: 10.1177/2325967115575719.

Simptomi i znakovi

Dislokacija koljena uzrokuje deformaciju koja je klinički očita. Međutim, neke dislokacije mogu se spontano reponirati i prije medicinske obrade; u takvim slučajevima, koljeno je i dalje vrlo otečeno i nestabilno.

Edem i napetost u predjelu fossae poplitee mogu aplicirati na hematom ili vaskularnu ozljedu.

Dijagnoza

 • RTG

 • vaskularna i neurološka procjena

Na dislokaciju koljena treba posumnjati ako je nakon ozljede, koljeno vrlo nestabilno. Udijagnostici se primjenjuje RTG snimanje (AP i lateralno).

Vaskularne i neurološke procjene su posebno važne.

Na ozljedu art.poplitee treba posumnjati bez obzira je li evidentna ishemija. Klinička procjena distalnih pulseva ne može u potpunosti isključiti ozljedu poplitealne arterije, čak i ako su pulsevi normalni tijekom određenog vremenskog razdoblja.

Pedo-brahijalni indeks (ABI) treba odrediti za provjeru vaskularne ozljede; vrijednosti ≤ 0,9 vrlo su osjetljive na povredu krvnih žila. Međutim, CT angiografija je zlatni standard za vaskularnu procjenu nakon dislokacije koljena. Neki stručnjaci također preporučuju CT angiografiju, čak i ako je ABI > 0,9, a klinički pregled ne ukazuje na ishemiju..

Ako je ABI ≤ 0.9 ili ako bilo koji znak ukazuje na ishemiju,potrebna je neposredna vaskularna kirurška konzultacija . Kliničari bi trebali agresivno provjeravati ozljedu krvnih žila jer trajanje ishemije uvelike utječe na ishod. Ako se operacija vaskularne ozljede ne izvrši u roku od 8 sati, postotci amputacije su veći.

Liječenje

 • promptna repozicija

 • Za ozljede krvnih žila, potreban je hitni operativni zahvat i fasciotomija

 • Kasnije operativni zahvat rekonstrukcije ligamenata

Liječenje dislokacije koljena se sastoji od promptne repozicije

Vaskularne ozljede treba odmah sanirati , a ako je ishemija tkiva prisutna, potrebno je učiniti fasciotomiju. Ukoliko perzistira ishemija tkiva potrebno je fasciotomija

Kod izrazite nestabilnosti, ponekad se primjenjuje vanjski fiksator. Za potvrdu repozicije, potrebno je učiniti RTG.

Ligamenti koljena se mogu rekonstruirati kasnije, nakon smanjenja otoka.

Važno

 • Mnoge dislokacije koljena su udružene s ozljedama poplitealne arterije ili peronealnog živca

 • Dislokacije koljena uzrokuju uvijek ozljede ligamenata što uzrokuje nestabilnost.

 • Većina dislokacija koljena su klinički očite; većina njih se mogu spontano reponirati i prije medicnske obrade; treba posumnjati na dislokaciju ako je koljenski zglob izrazito nestabilan

 • Uvijek je potrebno mjeriti pedobrahijalni indeks i učiniti CT angiografiju

 • Odmah je potrebno učiniti repoziciju i konzultirati vaskularnog kirurga ako je potrebno sanirati vaskularnu ozljedu