Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS)

Autor: Christopher P. Raab, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Ivana Čulo Čagalj, dr. med.

Sindrom iznenadne dojenačke smrti je iznenadna i neočekivana smrt dojenčeta u dobi između 2 tjedna i 1 godine života, kad se detaljnim pregledom mjesta smrti, pažljivo uzetom anamnezom i obdukcijom ne uspijeva utvrditi uzrok smrti.

Sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS) je najčešći uzrok smrti dojenčadi u dobi između 2 tjedna i 1 godine te je uzrok 35 do 55% svih smrtnih ishoda u toj dobi. Stopa SIDS-a iznosti 0,5/1000 rođenih u SAD-u. Postoje rasne i etničke razlike (djeca Afroamerikanaca i Indijanaca imaju dvostruko veći rizik za SIDS). Najveća incidencija je između 2. i 4. mjeseca života. Do skoro svih smrtnih ishoda povezanih sa SIDS–om došlo je dok su skrbnici mislili da dijete spava.

Etiologija

Uzrok je nepoznat, premda je najvjerojatnije povezan s disfunkcijom kontrolnih kardiorespiratornih mehanizama u središnjem živčanom sustavu. Disfunkcija može biti povremena ili prolazna, a vjerojatno obuhvaća brojne mehanizme. Čimbenici koji mogu biti uključeni su da dojenče ima nerazvijene mehanizme regulacije sna i budnosti, nesposobnost za otkrivanje povišene razine CO2 u krvi ili srčana kanalopatija, koja utječe na srčani ritam.

U manje od 5% žrtava SIDS–a opaženo je da prije smrti imaju epizode dugotrajne apneje, tako da postoji preklapanje između djece sa SIDS–om i dojenčadi s ponavljajućim epizodama produljene apneje.

Faktori rizika za SIDS

Utvrđena je snažna povezanost između spavanja na trbuhu i povećanog rizika od SIDS-a.

Drugi čimbenici rizika (vidi tablicu) uključuju stare i nesigurne kolijevke, mekani ležaj (npr. od ovčje vune), vodene madrace, spavanje u krevetu s roditeljem/skrbnikom, pušenje u domu i pregrijanost prostorije. Braća i sestre dojenčadi koja su umrla od SIDS-a imaju 5 puta veću vjerojatnost da umru od SIDS-a. Nije jasno je li to u vezi s genetskim ili okolišnim čimbenicima (uključujući i moguće zlostavljanje od strane obitelji).

Mnogi čimbenici rizika za SIDS također se odnose i na dojenačke smrti nevezane sa SIDS–om.

Dijagnoza

  • Isključenje drugih uzroka na obdukciji

Iako se dijagnoza u najvećoj mjeri postavlja isključivanjem, ne može se postaviti bez odgovarajuće obdukcije, kako bi se isključili drugi uzroci nagle neočekivane smrti (npr. intrakranijalno krvarenje, meningitis, miokarditis). Obdukcija može biti obavezna u mnogim državama. Također, tim stručnjaka (uključujući socijalne radnike) treba pažljivo procijeniti mogućnost gušenja dojenčeta ili traume koja nije slučajna. Ovo je osobito važno kad je dojenče bilo izvan dobne skupine najvišeg rizika (1 do 5 mjeseci) ili kad je drugo dojenče u obitelji već imalo SIDS ili kod ponavljajućih očevidnih životno ugrožavajućih događaja.

Djelovanje

Roditelji koji su izgubili dijete zbog SIDS–a su shrvani i nepripremljeni na tragediju. Budući da se ne može naći stvarni uzrok smrti njihovog djeteta, obično imaju naglašen osjećaj krivnje, koji se može pogoršati zbog policijskog očevida, ispitivanja socijalnih radnika i drugih. Članovima obitelji je potrebna podrška ne samo u danima neposredno nakon djetetove smrti, nego barem još nekoliko mjeseci, kako bi im se pomoglo u tuzi i raspršilo osjećaj krivnje. Takva podrška uključuje, kad god je to moguće, što raniji posjet njihovu domu, razmatranje i objašnjavanje okolnosti u kojima je došlo do SIDS–a te obavještavanje i savjetovanje roditelja o uzroku smrti.

Obdukciju treba učiniti brzo. Čim se saznaju preliminarni rezultati (obično unutar 12 h), treba ih priopćiti roditeljima. Neki kliničari savjetuju niz kućnih ili ambulantnih posjeta tijekom 1. mjeseca, u svrhu nastavka prethodnih razgovora, odgovaranja na pitanja i davanja konačnih (mikroskopskih) nalaza obdukcije. Tijekom posljednjeg posjeta bilo bi dobro s roditeljima razgovarati o njihovoj prilagodbi na gubitak, a osobito njihov odnos prema budućoj trudnoći. Većinu savjetovanja i potpore mogu pružiti posebno osposobljene medicinske sestre ili laici koji su i sami iskusili tragediju SIDS-a te ga naučili prihvatiti (za više informacija posjeti www.sids.org).

Prevencija

Američka pedijatrijska akademija (vidi SIDS SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Expansion of Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment i druge smrti dojenčadi povezane sa spavanjem: preporuke za sigurno spavanje dojenčeta) preporučuje da dojenčad spavaju na leđima (vidi kampanju Sigurna okolina za spavanje - Safe to Sleep®), osim ako to nije moguće zbog drugih medicinskih stanja. Spšavanje na boku ili podupiranje je previše nestabilno. Incidencija SIDS–a povećava se pregrijavanjem (npr. prekrivači, dekice, vruća soba) i kod hladnog vremena. Stoga sve napore treba usmjeriti na izbjegavanje pregrijanog ili prehladnog okoliša, pretjeranog zamatanja dojenčeta te iz kolijevke ukloniti mekane podloge za spavanje, poput ovčje kože, jastuka, plišanih igračaka pomagala koje smiruju dijete. Dude varalice mogu biti od pomoći, jer one pomažu otvoriti dišne puteve. Roditelji/skrbnici ne bi trebali spavati u istom krevetu s dojenčetom.

Majke bi u trudnoći trebale izbjegavati pušenje, a dojenčad ne bi smjela biti izložena duhanskom dimu. U svrhu sprečavanja infekcija treba poticati dojenje. Nema dokaza da kućni monitori koji bilježe apneje smanjuju incidenciju SIDS-a i stoga se ne preporučuju u prevenciji.

Ključne točke

  • Specifični uzroci, uključujući i zlostavljanje djeteta, moraju se isključiti kliničkom procjenom i obdukcijom.

  • Etiologija je nejasna, iako su identificirani brojni faktori rizika.

  • Najvažniji čimbenici rizika, na koje bi se moglo utjecati, uključuju spavanje na prsima, dijeljenje postelje s roditeljima/skrbnicima te spavanje na vrlo mekanoj površini.

  • Apnoične epizode i očevidni životno ugrožavajući događaji (ALTE) nisu rizični faktori.

Više informacija

  • SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Expansion of Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment SIDS i druge smrti dojenčadi povezane sa spavanjem: preporuke za sigurno spavanje dojenčeta Američke pedijatrijske akademije

  • Safe to SleepKampanja Sigurna okolina za spavanje (Safe to Sleep®) kampanja