Meningeomi

Autori: Steven A. Goldman, MD, PhD
Nimish A. Mohile, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Berislav Dalić, dr. med.

Meningeomi su benigni tumori moždanih ovojnica koji mogu komprimirati susjedno moždano tkivo. Simptomi ovise o sijelu tumora. Dijagnosticira se MR-om s radiokontrastom. Liječi se ekscizijom, stereotaksijskom radiokirurgijom i ponekad zračenjem.

Meningeomi, posebice oni promjera <2 cm, spadaju među najčešće intrakranijalne tumore. Meningeomi su jedini tumori mozga koji su češći kod žena. Imaju tendenciju javljanja između 40. i 60. godine života, ali se mogu javiti i u djetinjstvu.

Ovi benigni tumori mogu se razviti gdjegod postoji dura, najčešće na konveksitetima blizu venskih sinusa, na bazi lubanje, u stražnjoj jami, a rijetko i u komorama. Mogu se razviti multipli meningeomi. Meningeomi komprimiraju, ali ne zahvaćaju moždani parenhim. Oni mogu zahvatiti i izobličiti susjednu kost.

Više je histoloških tipova; svi imaju sličan klinički tijek, a neki postaju maligni.

Simptomi i znakovi

Simptomi ovise o dijelu mozga koji tumor komprimira, tj. o lokalizaciji tumora vidi tablicu. Tumori medijalne linije kod starijih osoba mogu uzrokovati demenciju s nekoliko drugih žarišnih neuroloških ispada.

Dijagnoza

  • MR

Dijagnostika meningeoma slična je onoj kao kod drugih tumora mozga, najčešće se dijagnosticiraju MR–om s paramagnetskim kontrastnim sredstvom. Koštane abnormalnosti (npr. atrofija mozga, hiperostoza oko cerebralnih konveksiteta, promjene tuberkuluma sele) mogu se pronaći slučajno na CT–u ili nativnom RTG-u.

Liječenje

  • Za simptomatske ili meningeoma koji rastu, kirurški zahvat ili radioterapija

Za asimptomatske male meningeome, osobito u starijih osoba, praćenje uz redovite neuroslikovne preglede je dovoljno.

Simptomatski ili rastući meningeomi trebaju se kirurški odstraniti ako je to moguće. U sljedećim slučajevima, kirurški zahvat može uzrokovati više oštećenja od samog tumora te je stoga ekscizija odgođena:

  • Meningiomi su veliki.

  • Zadiru u krvne žile (obično okolne vene).

  • Blizu su kritičnih područja mozga (npr. moždanog stabla).

Kod kirurški nedostupnih meningeoma i elektivno kod drugih meningeoma, primjenjuje se stereotaksijska radiokirurgija. Također se primjenjuje kad zaostane tumorsko tkivo nakon kirurške ekscizije ili ako je bolesnik starije životne dobi.

Ako nije moguće učiniti stereotaksijski radiokirurški zahvat ili ako meningeom recidivira, radioterapija može biti korisna..

Ključne točke

  • Meningeomi su tumori moždanih ovojnica koja su obično, ali ne i uvijek dobroćudni.

  • Obično se javljaju između dobi od 40 i 60 godina te su češći među ženama.

  • Simptomi variraju ovisno o lokalizaciji tumora.

  • Odstranite kirurškom ekscizijom simptomatske ili rastuće tumore; koristite stereotaksijsku radiokirurgiju ako nakon ekscizije zaostane rezidua ili se ne može odstraniti ekscizijom u potpunosti.