Hijatalna hernija

Autor: Kristle Lee Lynch, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Antun Lončarić, dr. med.

Hijatalna hernija je protruzija želuca kroz otvor ošita. Većina hernija je asimptomatska, ali učestali refluks kiseline može dovesti do simptoma gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Dijagnoza se postavlja radiološki, gutanjem barijeve kaše. Terapija je usmjerena na simptome GERB- a, ukoliko su izraženi.

(Vidi takođerPregled bolesti jednjaka i poremećaja gutanja.)

Etiologija

Etiologija je obično nepoznata, ali se smatra da nastaje istezanjem tračaka fascije između jednjaka i ošita u području hijatusa (otvor kroz koji jednjak prolazi kroz ošit).

Patofiziologija

Postoje 2 glavne vrste hijatalne hernije:

  • Klizna hijatalna hernija (najčešća): kod klizne hijatalne hernije, spoj jednjaka i želuca, kao i dio želuca, nalaze se iznad ošita.

  • Paraezofagealna hernija: kod paraezofagealne hijatalne hernije, gastroezofagealni spoj je na uobičajenom mjestu, ali se dio želuca iznad ošita nalazi uz jednjak.

Također se hernije mogu izbočiti kroz druge dijelove ošita.

Klizna hijatalna hernija je česta te se radiološki slučajno nađe u >40% populacije; stoga je povezanost hernije i simptoma nejasna. Premda većina bolesnika s GERB-om ima određeni stupanj hijatalne hernije, <50% bolesnika s hijatalnom hernijom ima GERB.

Simptomi i znakovi

Većina bolesnika s kliznom hijatalnom hernijom nema simptoma, premda se može javiti bol u prsištu i drugi simptomi refluksa. Paraezofagealna hijatalna hernija je uglavnom bez simptoma, ali za razliku od klizne, može nastati uklještenje i strangulacija. Kod oba tipa hijatalne hernije može se javiti oskudno ili obilno krvarenje iz GI sustava.

Dijagnoza

  • gutanje barijeve kaše

  • ponekad endoskopija gornjeg dijela GIT-a

Veće hijatalne hernije se najčešće nađu slučajno radiološkim pregledom prsnog koša. Manje hernije se dijagnosticiraju radiološki gutanjem barijeve kaše.

Hernije se također mogu vidjeti i prilikom endoskopije gornjeg GIT-a.

Liječenje

  • Ponekad kirurška terapija

  • Ponekad terapija inhibitorima protonske pumpe

Asimptomatske klizne hijatalne hernije ne zahtijevaju liječenje. Bolesnici s popratnim GERB-om trebaju uzimati inhibitore protonske pumpe.

Paraezofagealnu herniju treba liječiti kirurški s obzirom na povećani rizik od strangulacije.