Iskliznuće epifize glave femura

Autor: Frank Pessler, MD, PhD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Tanja Kovačević, dr. med.

Iskliznuće epifize glave femura je pomicanje vrata bedrene kosti na femoralnoj epifizi prema gore i naprijed.

Iskliznuće epifize glave femura (engl. slipped capital femoral epiphysis = SCFE) se obično zbiva u ranoj adolescenciji i pretežito zahvaća dječake. Značajan čimbenik rizika je gojaznost. Genetski faktori također doprinose nastanku bolesti. SCFE se javlja obostrano u oko petine bolesnika, a jednostrani slučajevi postaju obostrani u do 2/3 bolesnika. Točan uzrok bolesti je nepoznat, no vjerojatno je povezan sa slabljenjem zone rasta (fize) do čega može doći uslijed traume, hormonskih promjena, upale ili pojačanih sila uslijed gojaznosti.

Simptomi i znakovi

Početak bolesti je obično podmukao, a simptomi ovise o stadiju iskliznuća. Prvi simptom može biti ukočenost kuka koja se uz mirovanje smanjuje; slijedi šepanje, a potom bol u kuku koja se širi prema dolje niz anteromedijalni dio bedra do koljena. Do 15% bolesnika ima bol u koljenu ili bedru te se prava tegoba (kuk) ne mora prepoznati sve dok se iskliznuće ne pogorša. Ranim pregledom kuka ne mora se otkriti ni bol niti ograničenje pokreta.

U uznapredovalim stadijima, bol je prisutna prilikom pokreta u zahvaćenom kuku, uz ograničenu fleksiju, abdukciju i medijalnu rotaciju; bol u koljenu bez specifičnih poremećaja u koljenu i šepanje ili Trendelenburgov hod. Zahvaćena noga je rotirana prema van. Ako je ugrožena krvna opskrba tog područja, može doći do avaskularne nekroze i propadanja epifize.

Dijagnoza

  • Rendgen slike

  • Ponekad MRI ili ultrazvuk

Liječenje uznapredovalog iskliznuća je teško, stoga je rana dijagnoza izuzetno važna. Treba učiniti anteroposteriorne i postranične rendgen slike oba kuka u tzv. žabljem položaju. Rendgen slike pokazuju proširenje epifizne linije ili očiti pomak glave femura prema natrag i dolje. Od pomoći su i ultrazvuk i MR, osobito ako su rendgenske slike bez patoloških promjena.

Liječenje

  • Kirurški zahvat

Bolest je obično progresivna te čim se otkrije potrebna je operacija. Bolesnici se ne smiju oslanjati na zahvaćenu nogu sve dok se dijagnoza SCFE ne isključi ili ne izliječi. Kirurško liječenje se sastoji od fiksacije kroz epifizu.