Prevencija ozljeda u starijih osoba

Autor: Magda Lenartowicz, MD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med.
Prijevod: Vanda Eđed Šimić, dr. med.,
Matea Drlje, dr. med.

Padovi

Stariji su osjetljivi na ozljede zbog padova. Program prevencije padova, uključujući tjelovježbu (s ili bez fizikalne terapije) i nadomjesnu terapiju vitaminom D bi trebalo uvesti za osobe koji su pod visokim rizikom od padova ili su već pali.

Opasnosti vožnje

Sve starije osobe treba podsjetiti da koriste zaštitne pojaseve i da se suzdrže od vožnje kada su pod utjecajem alkohola ili psihoaktivnih droga.

Za starije osobe rizik ozljede sebe I drugih tijekom vožnje je veći od onoga za mlađe odrasle osobe zbog promjena vezanih uz dob i stanja čestih u starijoj dobi. Treba istražiti sposobnost vožnje sljedećim pitanjima, a ako je potrebno I formalno procijeniti sljedeće:

  • Lošu oštrinu vida

  • Demencija

  • Funkcionalno značajne poremećaje pokretljivosti vrata ili trupa

  • Lošu motoričku koordinaciju

  • Bradikineziju

Također, zabrinutost člana obitelji ili prijatelja o pacijentovim vozačkim sposobnostima može potaknuti daljnju obradu i procjenu.

Formalnaprocjena sposobnosti vožnje može biti provedena od strane radnog terapeuta. Mnoge države imaju zakone koji obvezuju liječnika da prijavljuje vozače sa moguće narušenim vozačkim sposobnostima. Potrebna je osjetljivost u slučaju potrebe preporuke prestanka vožnje od strane zdravstvenog djelatnika jer takva preporuka je prijetnja autonomiji.

Opasnosti u domu

Dom može kriti mnoge opasnosti. Na primjer, ljudi s perifernom neuropatijom imaju povećani rizik od opeklina vrućom vodom; opekline mogu se spriječiti postavljanjem termostata bojlera na < 49° C. Za osobe s demencijom, električni i plinski uređaji mogu biti posebno opasni; korištenje alarma I aparata sa mogućnošću automatskog isključivanja može bit od pomoći. Detektore dima i ugljičnog monoksida treba postaviti i održavati. Vatreno oružje trebalo bi biti sigurno pohranjeno ili uklonnjeno iz kuće.

Svi pacijenti ili njihovi njegovatelji mogu nadopuniti kućnu listu provjere sigurnosti kako bi pronašli opasnosti, uključujući one koje povećavaju rizik od padova. Fizioterapeuti i radni terapeuti mogu posjetiti pacijentov dom kako bi se procijenila sigurnost.