Pregled konjunktivitisa

Autor: Melvin I. Roat, MD, FACS
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Jelena Skunca Herman, dr. med.

Upala spojnice rezultat je infekcije, alergije ili iritacije. Simptomi uključuju hiperemiju spojnice, sekret iz oka i, ovisno o etiologiji, nelagodu i svrbež. Dijagnoza se postavlja klinički, no ponekad je potrebno uzeti bris spojnice. Liječenje ovisi o etiologiji i može uključiti lokalnu primjenu antibiotika, antihistaminike, stabilizatore mastocita i kortikosteroide.

Infektivni konjunktivitis je zarazan, a najčešće je uzrokovan virusima ili bakterijama. Rijetko postoje miješani ili neotkriveni uzročnici. Alergijski konjunktivitis mogu izazvati brojne tvari. Nealergijeske iritiacije spojnice uzrokovane su stranim tijelima poput vjetra, prašine, dima, pare, kemijske pare i drugih vrste onečišćenja zraka. Nealergijske iritacije mogu nastati i uslijed intenzivnog ultraljubičastog svjetla, solarija i od snježne refleksije.

Konjunktivitis je uglavnom akutan, ali infektivni i alergijski oblici mogu biti kronični. Kronični konjunktivitis uzrokuju ektropij, entropij, blefaritis i kronični dakriocistitis.

Simptomi i znakovi

Svaki izvor upale može izazvati suzenje ili sekret i difuznu dilataciju konjunktivalnih krvnih žila. Sekret iz oka stvara krmelje preko noći. Gusti sekret može reverzibilno zamagliti vid.

Kod alergijskog konjunktivitisa prevladavaju svrbež i vodenasti sekret. Na alergijski konjunktivitis također ukazuju kemoza i papilarna hiperplazija. Iritacija ili osjet stranog tijela, fotofobija i sekret ukazuju na virusni konjunktivitis. Za bakterijski konjunktivitis karakterističan je gnojni sekret. Jaka bol u oku ukazuje na skleritis.

Dijagnoza

 • Klinička procjena

 • Bris

Dijagnoza konjunktivitisa postavlja se temeljem povijesti bolesti i pregledom (vidi tablicu) na biomikroskopu uz bojanje rožnice fluoresceinom. Kod sumnje na glaukom, mjeri se očni tlaka. Nakon pregleda bolesnika s konjunktivitisom, potrebno je dezinficirati korištenu opremu u svrhu preveniranja širenja infekcije.

Ostali poremećaji mogu uzrokovati crveno oko. Pojava duboke boli u zahvaćenom oku, kada se svjetlom obasja nezahvaćeno oko (prava fotofobija), znak je poremećaja rožnice ili prednje uvee, a ne nekompliciranog konjunktivitisa. Hiperemija spojnice u cijeloj cirkumferenciji rožnice (ponekad opisana kao cilijarna injekcija) uzrokovana je finim, ravnim i proširenim dubokim krvnim žilama postavljenim 1-3 mm od limbusa, bez značajne hiperemije bulbarne i palpebralne spojnice. Cilijarna injekcija javlja se kod uveitisa, akutnog glaukoma, i kod neke vrste keratitisa ( vidi: Bolesti rožnice). Ali ne kod nekompliciranog konjunktivitisa.

Kliničk slika ukazuje na uzrok konjunktivitisa. Bris spojnice (uzimanje kulture) indiciran je kod ozbiljnih simptoma, imunokompromitiranih bolesnika, kod osjetljivog oka (npr. nakon presađivanja rožnice, kod egzoftalmusa uslijed Gravesove bolesti) i u slučaju neuspjeha početnog liječenja.

Klinička diferencijacija između virusnog i bakterijskog infektivnog konjunktivitisa nije precizna. Ako povijest bolesti i klinički pregled ukazuju na virusni konjunktivitis, preporuča se simptomatsko liječenje. Antibiotici se mogu propisati kasnije, ako se promijeni klinička slika ili ako se simptomi ne povuku.

Liječenje

 • Sprečavanje širenja

 • Liječenje simptoma

Većina infektivnih konjunktivitisa jako je zarazna i širi se kapljično, prijenosom s određenih površina kao i dodirom ruka-oko. U svrhu sprečavanja širenja infekcije liječnici trebaju

 • Dezinficirati i pravilno prati ruke (nasapunati ruke, ribati najmanje 20 sekundi, dobro isprati i zatvoriti vodu pomoću papirnatog ručnika)

 • Dezinficirati korištenu opremu nakon pregleda bolesnika

Bolesnici također trebaju paziti na higijenu:

 • Dezinficirati i/ili temeljito oprati ruke nakon diranja očiju ili nosa

 • Izbjegavati dodirivanje neinficiranog oka nakon dodirivanja inficiranog oka

 • Izbjegavati dijeljenje ručnika ili jastuka

 • Izbjegavati kupanje u bazenima

Oči se moraju čistiti od sekreta i ne smije ih se zatvarati. Malu djecu s konjunktivitisom treba ostaviti kod kuće kako bi se izbjeglo širenje bolesti. Mokri hladni oblozi na zatvorenim vjeđama mogu smanjiti peckanje i svrbež. Antimikrobna sredstva koriste se za određene infekcije.

Ključne poruke

 • Upala spojnice tipično je uzrokovana infekcijom, alergijom ili iritacijom.

 • Infektivni konjunktivitis vrlo je zarazan.

 • Tipična klinička slika je crvenilo (bez cilijarne injekcije) i sekret, bez značajne boli ili gubitka vida.

 • Dijagnoza se obično postavlja klinički.

 • Liječenje uključuje mjere za sprečavanje širenja infekcije i liječenje uzroka (ponekad su nužni antimikrobni lijekovi).