Dentalni protetski nadomjesci

Autor: James T. Ubertalli, DMD
Urednici sekcije i prijevod: Martina Romić Knežević, dr. med. dent. i Ivica Knežević, dr. med. dent.

Gubitak zuba može nastati zbog karijesa, parodontne bolesti, traume ili kao posljedica neuspjelog liječenja. Izgubljeni zub predstavlja estetski, fonetski i okluzijski problem, te može utjecati na pomicanje preostalih susjednih zubi.

Vrste protetskih nadomjestaka

Dentalni protetski nadomjesci uključuju

  • Fiksni mostovi

  • Djelomične proteze

  • Potpune proteze

  • Oseointegrirani dentalni implantati

Most (fiksna djelomična proteza) je konstrukcija koja se sastoji od keramičkih zubi međusobno povezanih, a na krajevima se nalaze nosači koji se cementiraju na zube. Most nije moguće vaditi iz usta. Most je manji nego djelomična proteza (mobilna), ali nekoliko mostova u ustima se može kombinirati kako bi zamijenili više zubi koji nedostaju.

Djelomična mobilna proteza sadrži retencijske elemente koji se kopčaju na postojeće zube i može se vaditi iz usta zbog čišćenja. Okluzalne sile se prenose djelomično na meka tkiva ispod proteze, najčešće na obje strane čeljusti. Ovakva vrsta nadomjestka se koristi kada nedostaje veći broj zubi, a mostovi i implantati nisu adekvatno rješenje, odnosno pacijent ih ne može sebi priuštiti.

Potpune mobilne proteze su protetski radovi koji se vade uz usta i izrađuju se kada pacijent nema zuba u čeljusti. Pomažu pacijentu pri uzimanju hrane i govoru, ali ne daju vjerodostojan osjećaj kao prirodni zubi. Prilikom gubitka zuba dolazi do resorpcije alveolarnog grebena mandibule, što rezultira promjenom u ležištu proteze. Proteze stoga treba redovno podlagati i nakon pet godina mijenjati. Alternativa su koštane nadogradnje grebena ili dentalni implantati kao nosači protetskog rada.

Dentalni implantat je titanski vijak koji se postavlja u kost na mjestima zubi koji nedostaju. Jedan ili više implantata se postavlja u područje čeljusti gdje se oseointegriraju u kost. Nakon postavljanja implantata, zubi se mogu raditi odmah ili uz odgodu 3-6 mjeseci, ovisno o vrsti protetskog rada. Implantate nije moguće vaditi od strane pacijenta, ali protetske radove na implantatima pacijenti mogu vaditi radi čišćenja. Ovakvi radovi zahtijevaju iznimno visok stupanj oralne higijene.

Dentalni protetski nadomjesci i kirurški zahvati

Svi mobilni protetski radovi koji nisu čvrsto fiksirani moraju se izvaditi iz usta prije opće anestezije, operacije u području oralne šupljine, grla i farinska ili u slučaju konvulzivne terapije, kako bi se izbjegla njihova oštećenja i aspiracija. Potrebno ih je čuvati u vodi zbog potencijalnih dimenzijskih promjena. Međutim, određeni anesteziolozi smatraju da protetski nadomjesci ne smetaju prilikom laringoskopije i trebaju ostati u ustima kako bi se zadržala fizionomija, olakšao prolaz cijevi, te pružila bolja potpora za masku. Također, sprečava se ozljeda gingive preostalim zubima nasuprotne čeljust.

Problemi vezani uz mobilne proteze

Upala sluznice ispod proteze (pekuća usta, upalna papilarna hiperplazija). Predisponirajući faktori uključuju infekciju C. albicans, proteza koja loše prijanja uz ležište, loša oralna higijena, pretjerana pomičnost proteze i nošenje proteze 24 sata na dan. Sluznica postaje crvena i baršunasta. Infekcija kandidom može biti u obliku bjelkastih mrlja ili češće kao erozivne lezije. Prisutnost Candida može se potvrditi mikroskopski dijagnosticiranjem razgranatih hifa. Bez infekcije Candida, rijetko će doći do nastanka upalne papilarne hiperplazije.

Izrada nove proteze gotovo uvijek dovodi do izlječenja. Drugi načini liječenja uključju poboljšanu oralnu higijenu, podlaganje proteze, uklanjanje proteze kroz dva tjedna te antigljivičnu terapiju (otopine nistatina i nistatinske kreme u protezi preko noći.) Preporučuje se natapanje proteze u sredstva za čišćenje. Druge terapijske metode zahtijevaju gel nistatina na ležište proteze i tablete klotrimazola 10 mg 5 puta na dan. Ketokonazol 200 mg per os jednom dnevno je također terapija izbora. Ukoliko upala perzistira potrebno je učiniti biopsiju i isključiti sistemske bolesti.