Prijelomi kuka:

Autor: Danielle Campagne, MD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod:      Ante Gaurina , dr. med.,
Mihaela Marković , dr. med.

Prijelom kuka može pojaviti u glavi, vratu ili području između ili ispod trohantera (izbočina) bedrene kosti. Prijelomi kuka su najčešći u starijih osoba, osobito onih s osteoporozom. Dijagnoza se postavlja RTG-om ako je potrebno, MRI. Liječenje je obično s otvorenom repozicijom s unutarnjom fiksacijom ili ponekad ugradnjom protezeparcijalne ili potpune.

Većina prijelom kuka su rezultat padova ali kod starijih uzrokovani naizgled minimalnom silom (prevrtanje u krevetu, ustajanje s stolice, šetnja) osteoporoza oslabljenih kostiju.

Lokacije loma uključuju

 • Glave femura

 • Vrata femura (subcapital)

 • Intertrohanterni

 • Subtrohanterni

Subkapitalni i intertrohanterični prijelomi su najčešće vrste.

komplikacije prijeloma kuka uključuju

 • Osteonekroze glave femura

 • Nestrastanje prijeloma

 • Osteoartritis:

Komplikacije su češće među starijim bolesnicima s dislociranim prijelomima vrata femura

Simptomi i znakovi

Prijelomi kuka najčešće rezultiraju bolom u preponama i nesposobnosti hoda. Ponekad bol se reflektira u koljeno i tako je krivo protumačena kao abnormalnost koljena. Isto tako, frakture ramusa stidne kosti može uzrokovati bol u preponama.

Bolesnici s prijelomima s pomako ne mogu hodati, i imaju značajne bolove; zahvaćena noga može biti skraćena i rotirana vani. Nasuprot tome, bolesnici s impaktiranim prijelomima mogu biti u mogućnosti da hodaju i imaju samo blagu bol i bez vidljivih deformacija. Međutim, oni ne mogu snažno flektirati cijelu nogu uz ekstendirano koljeno.

Pasivna rotacija kuka uz flektirano koljeno pojačava bol, što pomaže pri razlikovanju prijeloma kuka od ekstraartikularnih poremećaja, poput trohanteričnog burzitisa.

Dijagnoza

 • Standardni radiogram

 • Rijetko MRI ili CT

Dijagnoza počinje s anteroposteriornim RTG-om zdjelice i cross- table bočnim pogledom. Ako se utvrdi prijelom, treba učiniti RTG cijelog femura. Suptilni dokaz frakture (npr, kod frakture s minimalnim pomakom ili impaktiranih) mogu uključivati i nepravilnosti trabekularne gustoće vrata bedrene kosti ili koštane kore. Međutim, RTG snimke su ponekad uredne, osobito u bolesnika s subkapitalnim prijelomima ili teške osteoporoze.

Ako prijelom nije vidio na RTG snimcima, ali se još uvijek sumnja kliničkipotrebno je učiniti MRI je jer je gotovo 100% osjetljivo i specifičan za okultne prijelome. Manje osjetljivu alternativu predstavlja CT

Liječenje

 • Obično otvorena redukcija s unutarnjom fiksacijom (ORIF)

 • Ponekad zamjena glava bedrene kosti ili potpuna zamjena kuka

Većina prijeloma kuka se liječi kururški da bi se skratilo trajanje bolova i izbjeglo dugotrajno mirovanje u krevetu, koje je potrebno kod nekirurškog liječenja a dovodi do mnogih komplikacija (npr. DVT, dekubitusi, pneumonije, gubitak snage, smrt), naročito kod starijih Rehabilitacija se započinje što ranije nakon operacije kuka.

Profilaktička antikoagulantna terapija može smanjiti učestalost venske tromboze nakon prijeloma kuka.

U hitnoj službi stariji bolesnici s frakturama kuka mogu biti u bolovima dok čekaju srčani klirens za operaciju kuka. Blokovi femoralnog živca i blokovi fascije ilijake sve se češće koriste za kontrolu boli u starijih bolesnika s izoliranim prijelomima kuka. Bol se može kontrolirati do 6 do 8 sati, a pacijenti ne trebaju opioide, koji imaju više sistemskih nuspojava (npr. Respiratornu depresiju). Kontraindikacije za regionalne živčane blokove uključuju poremećaje krvarenja i koagulopatije (1).

Prijelomi dijafize femura:

Frakture bez pomaka i impaktirane frakture bedrene kosti u starijih osoba i sve frakture bedrene kosti u mlađih pacijenata obično su tretirani s ORIF.

Frakture s pomakom bedrene kosti u starijih osoba obično se tretiraju s ugradnjom endoproteze kuka (zamjena) kako bi se omogućilo rano neograničeno opterećenje tjelesnom težinom i kako bi se smanjila vjerojatnost da će biti potrebna dodatna operacija. Stariji bolesnici koji hodaju vrlo malo i na taj način staviljaju malo stresa na zglob kuka obično se tretiraju s parcijalnom endoprotezo (samo je proksimalni dio bedrene kosti zamijenjen); više aktivni stariji bolesnici se tretira s potpunom protezom kuka(proksimalni femur je zamijenjen uz zamjenu zglobne plohe acetabuluma). Potpuna zamjena kuka je opsežnija i predstavlja veći rizik, ali rezultat je u boljoj funkciji.

Intertrohanterični prijelomi

Intertrohanterične frakture se obično tretiraju ORIF.

Literatura

 • 1. Haines L, Dickman E, Ayvazyan S, et alUltrazvučno vođeni blok odjeljka za fasciju ilijaku za frakture kuka u hitnoj službi. J Emerg MedJ Emerg Med 44(1):116-121, 2013. doi: 10.1016/j.jemermed.2012.01.050.

Ključne točke

 • Kuk (osobito subcapitalni i intertrohanterični) prijelomi su česti kod starijih bolesnika s osteoporozom.

 • Osteonekroze glave femura, nesrastanje i osteoartritis su uobičajene komplikacije.

 • Ako okolnosti ukazuju na frakturu kuka, a pacijenti ne mogu saviti cijeli donji ekstremitet protiv otpora dok je koljeno ispruženo, sumnjjte na prijelom, čak i ako pacijenti imaju samo blagu bol i mogu hodati.

 • Za sve pacijente s neobjašnjivom boli kuka ili koljena i poteškoćama u hodu zbog bolova, rotirati kuk sa savinutim koljenom; ako ovaj manevar pogoršava bol, prijelom kuka je moguć.

 • Ako se sumnja na prijelom temelju kliničkih nalaza, ali se ne vidi na RTG-u, učiniti MRI.

 • Liječite većinu prijeloma kirurški (ORIF ili artroplastika), tako da pacijenti mogu hodati u najkraćem mogućem roku.

 • Razmislite o korištenju blokova femoralnog živca i blokova odjeljka fascije ilijake umjesto opioida za kratkotrajnu kontrolu boli, osobito u starijih bolesnika s izoliranim prijelomima kuka.