Pregled infekcija uzrokovanih crijevnim protozoama i mikrosporidijima

Autor: Richard D. Pearson, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Andrea Kalaba, dr. med.

Najvažnije patogene crijevne protozoe su

Koljeno Microsporidia se svrstavalo u protozoe, ali DNK studije su pokazale da je ipak riječ o gljivama ili mikroorganizmima vrlo sčinima gljivama.

Mnogobrojni patogeni paraziti i nepatogeni komenzali mogu istovremeno biti prisutni u crijevima.

Sistemske protozoalne bolesti uključuju malariju, bebeziozu, lišmeniozu, toksoplazmozu i tripanosomijazu.

Crijevne protozoe prenose se feko-oralnim putem te su infekcije proširene u područjima s lošim higijenskim uvjetima. U SAD–u su protozalne infekcije učestale u ustanovama lošijih higijenskih uvjeta poput ustanova za mentalno oboljele i staračkih domova. Zabilježeni su sporadični slučajevi velikih epidemija infekcije crijevnim protozoama prenesenima zagađenom hranom i vodom (npr. epidemija infekcije Cyclosporom cayatanensis u više država u SAD-u zbog kontaminacije proizvodnog trakta za povrće 2018. godine te epidemija zaraze Cryptosporidium zbog kontaminirane vode u Milwaukeeju 1993. godine). Neke crijevne protozoe se prenose spolnim putem, osobito tijekom oralnog i analnog odnosa, a određene vrste protozoa uzrokuju teške oportunističke infekcije u bolesnika s AIDS–om.

Dijagnoza

Dijagnozu je teško postaviti na temelju simptoma i kliničkog nalaza te su potrebne parazitološke pretrage stolice (pretraga stolice na antigene parazita ili mikroskopski pregled stolice na ciste i jajašca).

Fekalni antigeni koji su dovoljno osjetljivi i specifični na raspolaganju su za:

  • Cryptosporidium sp.

  • E. histolytica

  • G. duodenalis

Mikroskopska dijagnostika može zahtijevati nekoliko uzoraka, metode koncentracije uzoraka i posebna bojanja, stoga treba obavijestiti laboratorij na koji se patogene sumnja. Neki bolesnici zahtijevaju invazivnije dijagnostičke metode kao što je endoskopska biopsija (vidjeti tablicu Prikupljanje i rukovanje uzorcima za mikroskopski pregled na parazite).

Molekularna dijagnostika koristeći PCR testove je dostupna za mnoge gastrointestinalne protozoe.