Anabolički steroidi

Autori: Gerald F. O’Malley, DO
Rika O’Malley, MD
Urednik poglavlja: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Jakša Vukojević, dr. med.

Anabolički steroidi se rabe za povećanje tjelesne sposobnosti i mišićne mase. Kad se uzimaju dugo vremena, u velikim dozama i bez zdravstvenog nadzora, mogu izazvati nepravilno i nerazumno ponašanje te širok raspon neželjenih tjelesnih učinaka.

Anabolički steroidi uključuju testosteron i sve lijekove koji su mu kemijski i farmakološki srodni, koji dovode do povećanja mišićne mase. Anabolički steroidi se klinički rabe za liječenje niske razine testosterona ( Muški hipogonadizam). Osim toga, budući da su anabolički steroidi antikatabolični i poboljšavaju iskorištavanje bjelančevina, oni se nekad primjenjuju u bolesnika s opeklinama, onih vezanih za krevet ili drugih oslabljenih bolesnika, kako bi se spriječilo propadanje mišića.

Neki ih liječnici propisuju oboljelima od AIDS–a i onkološkim bolesnicima radi sprječavanja mršavljenja (tjelesnog propadanja). Međutim, za preporuku takvog liječenja postoji malo podataka i malo naputaka o tome kako dodatak androgena može utjecati na podliježeću bolest. Postoje navodi da testosteron poboljšava cijeljenje rana i ozljedu mišića, premda nema podataka koji bi podržali ove tvrdnje.

Anabolički steroidi se koriste nezakonito za povećanje mišićne mase i snage; trening otpornosti i određena prehrana može poboljšati ove efekte. Nema neposrednih dokaza da anabolički steroidi povećavaju izdržljivost ili brzinu, no dosta usmenih dokaza ukazuje na to da sportaši koji ih uzimaju mogu izdržati češće treninge visokog intenziteta. Mišićna hipertrofija je nedvojbena.

Procjene incidencije zloporabe anaboličkih steroida tijekom životnog vijeka iznose od 0,5 do 5% populacije, no subpopulacije se značajno razlikuju (npr. veća učestalost u body–buildera i sportaša koji se natječu). U SAD–u, prijavljena učestalost uzimanja iznosi 6 do 11% u studenata, uključujući i neočekivano veliki broj ne–sportaša, te oko 2,5% u studentica.

Patofiziologija

Anabolički steroidi imaju androgene učinke (npr. promjene dlakavosti ili libida, agresivnost) i anaboličke učinke (npr. povećano iskorištavanje bjelančevina, provećanje mišićne mase). Androgeni se učinci ne mogu razdvojiti od anaboličkih, no sintetizirani su neki anabolički steroidi s minimalnim androgenim učincima.

Testosteron se brzo razgrađuje u jetri; peroralno primijenjeni testosteron se inaktivira prebrzo da bi bio učinkovit, a testosteron u injekciji treba modificirati (npr. esterifikacijom) kako bi se usporila apsorpcija ili odgodila razgradnja. Analozi promijenjeni 17–α–alkilacijom su često učinkoviti nakon peroralne primjene ali mogu imati više neželjenih učinaka. Također postoje pripravci za transdermalnu primjenu.

Kronični učinci

Neželjeni učinci u znatnoj mjeri ovise o dozi i lijeku. U rasponu fizioloških zamjenskih doza (npr. metiltestosteron u dozi od 10 do 50 mg/dan ili njegovi ekvivalenti) neželjene nuspojave su rijetke. Sportaši mogu uzimati doze koje su 10 do 50 puta veće od navedenih. U visokim dozama neki su učinci jasni, dok su drugi dvojbeni (vidi tablicu). Nesigurnost postoji zbog toga što su u većini istraživanja bile uključene osobe koje možda nisu točno navele doze i koje također rabe lijekove s crnog tržišta, od kojih su mnogi krivotvoreni i sadrže (usprkos deklaraciji) različite doze i tvari.

Sportaši mogu uzimati steroide izvjesno vrijeme, prekinuti, a potom opet započeti nekoliko puta godišnje (cikličko uzimanje). Smatra se kako povremeni prekid uzimanja lijeka omogućuje povratak endogenog testosterona, broja spermija i hipotalamično–hipofizno–gonadalne osovine na normalu razinu. Usmeni dokazi ukazuju kako ciklička primjena može umanjiti štetne učinke i potrebu za povećanjem količine lijeka kako bi se postigao željeni učinak.

Sportaši često istodobno uzimaju više lijekova (što se naziva gomilanje) i mijenjaju načine primjene (na usta, IM ili transdermalno). Povećanjem doze tijekom ciklusa (piramidno uzimanje) može dovesti do doza koje su 5 do 100 puta veće od fiziološke. Svrha gomilanja i piramidnog uzimanja je povećanje vezanja za receptore i smanjenje neželjenih učinaka, no ovi povoljni učinci nisu dokazani.

Simptomi i znakovi

Najkarakterističniji znak je brzo povećanje mišićne mase. Brzina i izraženost povećanja su direktno povezane s uzimanim dozama. Pacijenti koji uzimaju fiziološke doze imaju spor i često neprimjetan rast; oni koji su uzimali megadoze mogu povećati tjelesnu težinu nekoliko kilograma mjesečno. Dolazi i do povećanja razine energije i libida (u muškaraca), ali ih je teže otkriti.

Psihološke učinke (obično tek uz vrlo visoke doze) često opaža obitelj:

  • Široke i nepredvidive promjene raspoloženja

  • Iracionalno ponašanje

  • Povećana agresivnost ( "steroidni bijes")

  • Iritabilnost

  • Povećan libido

  • Depresija

Pojavljivanje akni je često u oba spola; libido se može povećati ili, rjeđe, smanjiti; agresivnost i apetit mogu se povećati. Ginekomastija, atrofija testisa i smanjena plodnost se može pojaviti u muškaraca. Virilizirajući učinci (npr. alopecija, povećanje klitorisa, hirzutizam, produbljenje glasa) su česti kod žena. Također, veličina grudi može se smanjiti; vaginalna sluznica može atrofirati; a menstruacija može promijeniti ciklus ili se zaustaviti. Virilizacija i ginekomastija mogu biti nepovratani.

Dijagnoza

  • Analiza mokraće

Korisnike anaboličkih steroida obično se otkriva probirom mokraće. Metaboliti anabolika se mogu otkriti u mokraći i nakon 6 mj. (uz neke anaboličke steroide i dulje) od prestanka uzimanja.

Testosteron uzet egzogeno ne može se razlikovati od endogenog testosterona. Međutim, ako se otkriju visoke razine testosterona, omjer testosterona i epitestosterona (endogeni steroida koji je kemijski gotovo identičan testosteronu) se mjeri. Inače, odnos je < 6: 1; ako se egzogeni testosteron koristi, omjer je veći.

Liječenje

  • Prestanak korištenja

Glavni tretman je prestanak korištenja. Iako se fizička ovisnost ne javlja, psihološka ovisnost, posebno u natjecateljskih bodibildera, mogu postojati. Ginekomastija može zahtijevati kiruršku resekciju.

Prevencija

Liječnici koji brinu o adolescentima i mladim odraslim osobama trebaju paziti na znakove zloporabe steroida i podučiti bolesnike o opasnostima. Podučavanje o anabolicima treba započeti na početku srednje škole. Korištenje programa koji podučavaju alternativne, zdrave načine za povećanje veličine mišića i poboljšanje performansi kroz dobru prehranu i treninge s utezima može pomoći. Predstavljajući i rizike i korisne strane anaboličkih steroida čini se da je učinkovitiji način educiranja adolescenta o negativnim učincima ilegalnih steroida.