Trovanje ribama i školjkašima najčešće uzrokuje GI, neurološke ili histaminske simptome.
Vidi također Osnovni principi Trovanja
Trovanje Ciguatera
Otrovanje ribom ciguatera (od španj. “slana riba iz mora“—op. prev) može nastati nakon konzumacije >400 vrsta ribe iz tropskih grebena Floride, Zapadne Indije i Pacifika, gdje dinoflagelate stvaraju otrov koji se nakuplja u mesu ribe. Starije i veće ribe sadrže više otrova (npr. škarpina, crveni sneper i kraljevska riba). Nikakvi postupci pripreme ribe, uključujući i kuhanje, ne štite od otrovanja, a i miris nije izmijenjen. Nema komercijalnog testa za otkrivanje ciguatoksina u ribi.
Simptomi mogu nastati 2 do 8 sati nakon konzumacije. Grčevi u trbuhu, mučnina, povraćanje i proljev traju 6 -17 sati; zatim, svrbež, parestezije, glavobolja, bol u mišićima, izmjena topline i hladnoće, i bolovi u licu. Neuobičajeni osjetni fenomeni i nervoza mogu mjesecima potom smetati bolesniku.
Pokušaji liječenja manitolom IV nisu pokazali učinkovitost.
Scombroid trovanja
Otrovanje ribom Scombroid (ribe slične skuši) je posljedica visoke koncentracije histamina u ribljem mesu uslijed njegove razgradnje koje započinje odmah nakon izlova. Najčešće riblje vrste koje kod kojih se ovo trovanje javlja su:
-
Tuna
-
Skuša
-
Bonito
-
Skorojević
-
Mahi Mahi
Riba ima papreni ili gorki okus. Crvenilo lica s mogućom mučninom, povraćanje, bolovi u epigastriju i urtikarija nastaju unutar nekoliko minuta od konzumacije a prestaju unutar 24 sata. Simptome se često pogrešno proglasi alergijom na morsku hranu. Ovo se otrovanje može sprječiti primjerenim skladištenjem ribe nakon hvatanja za razliku od drugih otrovanja ribom.
U liječenju mogu pomoći blokatori H1 i H2 receptora.
Trovanje tetrodotoksinom
Otrovanje tetrodotoksinom najčešće nastaje zbog konzumiranja četverozupke (kuglaste ribe) u obliku sushija, a još postoji >100 vrsta slatkovodnih i morskih riba koje sadrže tetrodotoksin. Simptomi su slični onima trovanja ciguatera;može se dogoditi i potencijalno smrtonosni zastoj disanja. Liječenje je potporno uz, prema kliničkoj slici i respiratornu potporu, dok se toksin ne metabolizira, što može potrajati nekoliko dana.
Toksin se ne može uništiti kuhanjem ilii smrzavanjem.
Trovanje školjkašima
Paralitičko otrovanje školjkama može nastati od lipnja do listopada, posebno na obalama Pacifika i Nove Engleske, kad su dagnje, liske, kamenice i jakobske kapice kontaminirane otrovnim dinoflagelatama. Dinoflagelate stvaraju na kuhanje otporan neurotoksin, saksitoksin. Cirkumoralne parestezije nastaju 5 do 30 minuta nakon jedenja. Potom nastaju mučnina, povraćanje i grčevi u trbuhu, te slabost mišića. Neliječeno respiratorno zatajenje može biti fatalno; preživjeli se obično potpuno oporave.