Internuklearna oftalmoplegija

Autor: Michael Rubin, MDCM
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Marija Sedlić, dr. med.

Internuklearna oftalmoplegija je karakterizirana parezom adukcije očnih jabučica u horizontalnom pogledu, ali ne i u konvergenciji. Može biti jednostrana ili obostrana.

(Vidi također Pregled neurooftalmoloških poremećaja i poremećaja moždanih živaca.)

Za vrijeme horizontalnog pogleda, medijalni longitudinalni fascikulus (MLF) na svakoj strani moždanog debla omogućava usklađenu abdukciju jednog oka s adukcijom drugog. MLF povezuje sljedeće strukture:

  • Jezgre VI. moždanog živca (koje kontroliraju lateralni rektus, odgovoran za abdukciju)

  • Susjedni centar za horizontalni pogled (paramedijalna pontina retikularna formacija)

  • Kontralateralnu jezgru III. moždanog živca (koji kontrolira medijalni rektus, odgovoran za adukciju)

MLF također povezuje vestibularne jezgre s jezgrama III. i IV. moždanog živca.

Internuklearna oftalmoplegija nastaje uslijed oštećenja MLF–a:

  • U mladih ljudi, najčešće nastaje zbog multiple skleroze i često je obostrana.

  • U starijih je obično jednostrana i posljedica je moždanog udara.

Rijetko, uzrok je Arnold-Chiarijeva malformacija, neurosifilis, Lajmska bolest, tumor, ozljeda glave, prehrambeni poremećaji (npr. Wernickeova encefalopatija, perniciozna anemija) ili intoksikacija lijekovima (npr. tricikličkim antidepresivima ili opioidima).

Ako lezija u MLF-u blokira signale iz centra za horizontalni pogled do III. moždanog živca, oko se na zahvaćenoj strani ne može aducirati (ili se aducira slabo) preko srednje linije. Zahvaćeno oko se aducira normalno u konvergenciji jer ona ne zahtijeva impulse iz centra za horizontalni pogled. Ovakav nalaz razlikuje internuklearnu oftalmoplegiju od pareze III. moždanog živca kod koje je narušena adukcija i u konvergenciji (također se razlikuje i po ograničenim vertikalnim pokretima oka, ptozi i zjeničnim abnormalnostima).

Tijekom horizontalnog pogleda u smjeru suprotnom od zahvaćenog oka, slike su horizontalno pomaknute uzrokujući dvoslike. Ponekad nastaje obostrani vertikalni nistagmus pri pokušaju pogleda prema gore.

Liječenje internuklearne oftalmoplegije je usmjereno na osnovni poremećaj.

Jedan i pol sindrom

Ovaj rijedak sindrom nastaje ako oštećenje zahvaća centar za horizontalni pogled i istostrani MLF. Zahvaćeno oko se ne može pomicati horizontalno niti u jednom smjeru, dok se oko na strani suprotnoj od oštećenja može abducirati; konvergencija ostaje neoštećena.

Uzroci jednog i pol sindroma mogu biti multipla skleroza, infarkt, krvarenje i tumor.

Uz liječenje (npr. radioterapija tumora ili liječenje multiple skleroze) može doći do poboljšanja, ali je ono nakon infarkta često ograničeno.