Tromboza portalne vene

Autor: Nicholas T. Orfanidis, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Martina Marušić, dr. med.

Tromboza portalne vene dovodi do portalne hipertenzije i posljedično do GI krvarenja iz varikoziteta, najčešće lokaliziranih u donjem dijelu jednjaka te želucu. Dijagnoza se postavlja ultrazvukom ili CT-om. Liječenje uključuje kontrolu GI krvarenja (obično endoskopski ili oktreoidom parenteralno), ponekad kirurškim šantovima ili beta-blokatorima, dok se akutno nastala tromboza po mogućnosti rješava trombolizom.

(Vidi također Pregled vaskularnih poremećaja jetre.)

Etiologija

Najčešći uzroci razlikuju se prema dobnoj skupini (vidi tablicu).

Simptomi i znakovi

Akutna tromboza portalne vene često je asimptomatska, osim ako je povezana s drugim stanjima, kao što je pankreatitis, ili nekom drugom komplikacijom, kao što je mezenterijalna venska tromboza. Najčešće se prvotne manifestacije tromboze, koje uključuju splenomegaliju (osobito kod djece) i krvarenje iz varikoziteta, razvijaju sekundarno kao posljedica portalne hipertenzije. Ascites nije čest (10%) u postsinusoidalnoj portalnoj hipertenziji. Ascites se može pogoršati kada je istrovremeno prisutna i ciroza ili kada se koncentracija albumina u plazmi smanji, kao posljedica nadoknade volumena prilikom masivnih GIT-krvarenja.

Dijagnoza

Na portalnu vensku trombozu treba posumnjati kod:

  • Znakova portalne hipertenzije bez ciroze

  • Blage abnormalnosti u funkciji jetre ili rezultata testova jetrene funkcije, uz prisutnost rizičnih čimbenika kao što su neonatalna infekcija pupka, apendicitis u djetinjstvu ili poremećaja hiperkoagubilnosti

Doppler ultrazvukom se obično postavlja dijagnoza, prikazujući smanjeni ili odsutan protok kroz portalnu venu, a ponekad prikazujući i ugrušak. Problematični slučajevi mogu zahtijevati daljnju obradu pomoću MR-a ili CT-a s kontrastom. Angiografija može biti potrebna u slučaju kirurškog postavljanja šanta.

Terapija

  • Za neke akutne slučajeva, tromboliza

  • Dugoročna antikoagulantna terapija

  • Liječenje portalne hipertenzije i njenih komplikacija

U akutnim slučajevima, tromboliza je ponekad uspješna, posebice ako je primjenjena kod nedavne okluzije, posebno u hiperkoagulabilnim stanjima. Antikoagulantna terapija ne dovodi do lize ugrušaka, ali ima vrijednost u dugoročnoj prevenciji kod hiperkoagulabilnih stanja, unatoč riziku od krvarenja. Kod novorođenčadi i djece, liječenje je usmjereno na uzrok (npr. omfalitis, apendicitis). Inače, liječenje je usmjereno na terapiju portalne hipertenzije i njenih komplikacija; liječenje može uključivati primjenu oktreotida IV (sintetski analog somatostatina) te endoskopsko podvezivanje za kontrolu krvarenja kod varikoziteta i primjenu selektivnih beta-blokatora, kako bi se spriječilo ponovno krvarenje. Ove terapijske mogućnosti, smanjile su potrebu za postavljanje kirurških šantovia (mezokavalni, splenorenalni), koji mogu okludirati i imaju operativnu smrtnost između 5–50%. Transjugularni intrahepatični portosistemski šant (TIPS) se ne preporučuje. TIPS zahtijeva praćenje (uključujući i česte angiografije) za procjenu prohodnosti, a ukoliko postane neprohodan, postoji mogućnost da ne vrši adekvatnu dekompresiju jetre.

Ključne poruke

  • Uzroci i rizični faktori za trombozu portalne vene uključuju infekciju pupkovine (u novorođenčadi), apendicitis (kod djece) te hiperkoagubilna stanja (u odraslih).

  • Na trombozu portalne vene treba posumnjati ukoliko pacijenti imaju znakove portalne hipertenzije, u odsutnosti ciroze ili ako su prisutni blagi i nespecifični poremećaji jetre, u kombinaciji s rizičnim fatorima.

  • Za potvrdu dijagnoze koristi se doppler ultrazvuk, ili u nejasnim slučajevima MR i CT.

  • Potrebno je liječiti uzrok tromboze portalne vene i komplikacije portalne hipertenzije.