Prijelomi vrška prsta

Autor: Danielle Campagne, MD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod:      Ante Gaurina , dr. med.,
Mihaela Marković , dr. med.

Prijelomi vrška prsta (čuperak) zahvaćaju distalnu falangu Uobičajeni mehanizam je nagnječenje (primjerice, pritisak dovratnika).

Prijelomi vrška prsta su česti prijelomi Oni se kreću od jednostavnih poprečnih pukotina do složenih usitnjavanja čuperka (ravan, široko područje na vrhu distalnih falangi). Oni su često povezane s oštećenjem nokatne ploče, iako sam nokat je često netaknut.

Simptomi i znakovi

Prst je natečen i osjetljiv je. Prijelom sa značajnim ozljedama mekog tkiva može uzrokovati hiperesteziju, koa često ne prolazi dugo nakon sanacije prijeloma.

Obično krv zaostane između nokta i nokatne ploče (subungual hematoma), uzrokujući plavkasto crnu diskoloraciju pod noktom koji može biti odignut Subungualni hematom se obično događa kada se razdire nokatna ploča.

Značajno oštećenje nokatne ploče može uzrokovati trajnu deformaciju nokta.

Dijagnoza

  • Rendgenske slike

Dijagnoza se temelji na RTG snimkama, koje uključuju anteroposteriorni kosi i bočni pogled. Treba učiniti postraničnu RTG sliku a pritom ozlijeđeni prst mora biti jasno odvojen od drugih prstiju.

Liječenje

  • Zaštitni pokrov ili prst udlaga za 2 tjedna

  • Za veliki ili bolni subungualni hematom, vrši se trepanacija nokta

Većina prijeloma vrhova prstiju se liječi simptomatski, pomoću zaštitnog prekrivanja (npr. na tržištu dostupne udlage od aluminija i pjene) oko vrha prsta u trajanju 2 tjedna Rijetko, frakture su toliko dislocirane dovoljno da zahtijevaju kirurški popravak.

uporna hiperestezija može se riješiti kada se tretira s desensitilizacijskom terapijom.

subungualni hematomi mogu se isprazniti za ublažavanje bolova probijanjem nokta (trepanacija), obično s elektrokauterizacijskim uređajem (osim ako je lak za nokte prisutan) ili 18-gauge igla u kružnom bušećem pokretu; s obje metode, silazni pritisak treba prestati čim otpor prestane (označava probušenost nokta). Ako se trepanacija učini nježno i brzo, anestezija često nije potrebna. U suprotnom, mogu se koristiti blok digitalnih živaca(injekcija lokalnog anestetika u podnožju prsta).

ozljede nokta

Nokatna ploča treba biti rekonstruirana šavovima (zahtijeva uklanjanje noktiju) ako je nokat znatno ozlijeđen, kod rana koje nisu inficirane i <24 h stare. Popravak nije potreban ako je razderotina mala i drži se na mjestu netaknutim noktom.

Ranije, uklanjanje noktiju rutinski se preporučivalo u bolesnika s zgnječenim vrškom prsta (sa ili bez podležećeg ptijeloma) za procjenu stupnja ozljede nokatne ploče i utvrđivanja da li je potreban popravak. Međutim, nokat ne treba biti uklonjen ako nema značajne ozljede ili deformacija na samom noktu. U takvim slučajevima, laceracija ležišta nokta, ako je prisutno, je vjerojatno da će samo zacijeliti kada se primjenjuje udlaga; trepanacija je indicirana ukoliko je potrebno ublažavanje boli uzrokovanog subungualnim hematomom.

Ako je nokat ozbiljno ozlijeđen ili deformiran, nokat treba ukloniti, a noktnu ploču popraviti s tankim, resorptivnim šavovima (npr 6-0 ili 7-0 poliglaktinom). Nakon toga je vrh prst umotan u neadherentni prevoj (npr xeroform gaze); ranu treba provjeriti u roku od 24 sata kako bi bili sigurni da nokatna ploča neće bolno adherirati za prevoj Dokazi sugeriraju da, iako je ozljeda tehnički otvoreni prijelom, antibiotici nisu potrebni nakon rekonstrukcije ploče nokta u bolesnika s prijeloma vrška falange.

Ključne točke

  • Kada je vrh prsta prelomljen, posteljica nokta je često razderana, uzrokujući subungualni hematom, čak i kada je nokat netaknut.

  • Učinite anteroposteriorni, kosi i lateralni RTG snimak; za bočni prikaz, odvojite pogođeni prst od ostalih.

  • Za većinu fraktura prsta, omotajte vrh prsta zaštitnim pokrovom; često je potrebno u trajanju od 2 tjedna.

  • Tretirajte subungualne hematome probijanjem nokta i isušivanjem krvi.

  • Popravite značajne posjekotine u ploči nokta šavovima; ako se nokat čini ozbiljno ozlijeđenim ili deformiran, uklonite nokat prije nego ga popravite, a zatim umotajte vrh prsta u neprijanjajućizavoj.