Marihuana (kanabis)

Autori: Gerald F. O’Malley, DO
Rika O’Malley, MD
Urednik poglavlja: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Jakša Vukojević, dr. med.

Marihuana uzrokuje euforiju, a može uzrokovati sedaciju ili disforiju u nekih korisnika. Uz dugotrajno uzimanje može se razviti psihološka ovisnost, no kliničkih tragova očite tjelesne ovisnosti ima malo. Sustezanje je neugodno, no zahtijeva samo suportivno liječenje.

(Vidi također Kanabinoidi, Sintetski.)

Marihuana se najčešće rabi povremeno bez dokaza o društvenoj ili psihološkoj disfunkciji.

U SAD–u marihuana se obično puši u cigaretama izrađenim od procvalih vrhova i listova osušene biljke ili kao hašiš, prešana smola biljke. Legalizacija rekreativne marihuane u 2010. godini u nekim državama u SAD-u stvorila je veliko tržište za marihuanske proizvode koji se progutaju, udahnu, ispaei, primjenjuju lokalno u tinkturi, losionu i u obliku spreja.

Dronabinol, sintetski oblik Δ–9–tetrahidrokanabinola (glavnog aktivnog sastojka marihuane) se rabi za liječenje mučnine i povraćanja povezanog s kemoterapijom raka i za pojačanje apetita oboljelih od AIDS–a.

Patofiziologija

Δ-9-THC se veže na kanabinoidne receptore, koji su prisutni u mozgu.

Kronični učinci

Svaka tvar koja uzrokuje euforiju i ublažava anksioznost može izazvati ovisnost, pa ni marihuana nije iznimka. Međutim, pušači velikih doza razvijaju plućne simptome (napade akutnog bronhitisa, zviždanja, kašlja i pojačanog iskašljavanja) i promjene plućne funkcije. Čak i svakodnevni pušači ne razvijaju opstruktivnu bolest dišnih putova.

Nedavni podaci ukazuju da je teška upotreba marihuane povezana sa značajnim kognitivnim oštećenjima i anatomskim promjena u hipokampusu, osobito ako upotreba marihuane počinje u mladosti.

Nema dokaza o povećanom riziku od raka glave i raka vrata ili dišnih puteva, kao što je s duhanom. Često je opisan osjećaj smanjene ambicije i energije.

Prenatalni učinak marihuane na novorođenčad nije jasno poznat. Opisano je smanjenje fetalne težine, no kad se u obzir uzmu svi čimbenici (npr. majčino uzimanje alkohola i pušenje duhana), učinak na fetalnu težinu je smanjen. Međutim, budući da sigurnost nije jasno dokazana, marihuanu trebaju izbjegavati trudnice i one koji pokušavaju zatrudnjeti. THC se izlučuje u majčinom mlijeku. Premda nije dokazan štetni učinak na dojenu djecu, dojilje bi, kao i trudnice, trebale izbjegavati uzimanje marihuane.

Simptomi i znakovi

Intoksikacija i sustezanje nisu opasni za život.

Akutni učinci

Pušena marihuana izaziva sneno stanje svijesti u kojem se misli čine nepovezanima, neočekivanima i slobodnima. Vremenska, bojna i prostorna percepcija mogu se mijenjati. Općenito, opijenost se sastoji od osjećaja euforije i opuštenosti (*high*). Ovi učinci traju 2 do 3 h nakon udisanja.

Čini se kako su mnogi psihološki učinci povezani s okružjem u kojem se droga uzima. Anksioznosti, panične reakcije i paranoja su opisane, posebno u početnih korisnika. Marihuana može pogoršati ili čak potaknuti psihotične simptome u shizofrenih bolesnika, čak i kod onih koji se liječe antipsihoticima.

Fizički učinci su blagi u većine bolesnika. Redovito dolazi do tahikardije, zacrvenjenosti spojnice oka i suhoće usta. Sposobnost komunikacije i motoričke sposobnosti su smanjene, dubina percepcije i praćenje su poremećeni, a osjećaj vremena je promijenjen—što je sve opasno u nekim situacijama (npr. u vožnji, rukovanju teškom opremom). Apetit se često pojačava.

Kronični učinci

Sindrom kanabinoidne hiperemeze je nedavno opisan sindrom cikličkih epizoda mučnine i povraćanja kod kroničnih korisnika kanabisa; Simptomi se obično spontano riješe u roku od 48 sata. Vruća kupka ublažava ove simptome, te je klinički znak za dijagnozu.

Ustezanje

Prestanak kod učestalih, teških korisnika može izazvati blagi sindrom ustezanja; vrijeme pojave simptoma ustezanja je promjenjivo, ali često počinje oko 12 sati nakon zadnje uporabe. Simptomi se sastoje od nesanice, razdražljivosti, depresije, mučnine i anoreksije; Simptomi su najizraženiji nakon 2 do 3 dana, a traju i do 7 dana.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

Dijagnoza se obično postavlja klinički. razine lijeka se obično ne mjere. Većina rutinskih probira urina na psihoaktivne tvari uključuju marihuanu, ali oni mogu dati lažno pozitivne ili lažno negativne rezultate.

Liječenje

  • suportivne mjere

Liječenje obično nije potrebno; za bolesnika koji su imali značajnu neugodu, liječenje je suportivno. Bolesnici sa sindromom kanabinoidne hiperemeze mogu zahtijevati IV tekućinu i antiemetike (usmena izvješća ukazuju na učinkovitost haloperidola i topičnog kapsaicina).

Zbrinjavanje zlouporabe obično se sastoji od bihevioralne terapije u programu izvanbolničko liječenje ovisnosti.

Više informacija

  • Narcotics Anonymous World ServicesNarcotics Anonymous World Services

  • Substance Abuse and Mental Health Services AdministrationSubstance Abuse and Mental Health Services Administration