Toksična ambliopija

Autor: James Garrity, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Kristina Lončarić, dr. med.

Toksična ambliopija je smanjenje vidne oštrine za koje se smatra da nastaje zbog toksičnog oštećenja u orbitalnom dijelu (papilomakularnom snopu) vidnog živca. Uzrokovano je raznovrsnim toksičnim i prehrambenim te vjerojatno i drugim, nepoznatim čimbenicima. Glavni simptom je bezbolni gubitak vida. Dijagnoza se postavlja na osnovi anamneze i testiranja vidnog polja. Liječi se izbjegavanjem toksičnih tvari koje su mogući uzrok i poboljšanjem prehrane.

Etiologija

Toksična ambliopija je obično bilateralna i simetrična. Može biti uzrokovana pothranjenošću i nedostatakom vitamina (npr. vitamina B1 ili B12 ili folata), osobito u alkoholičara. Pušenjem uzrokovana ambliopija je rijetka. Olovo, metanol, kloramfenikol, digoksin, etambutol i mnogi drugi kemijski spojevi mogu oštetiti vidni živac. Vjerojatni čimbenici rizika su nedostatak bjelančevina i antioksidansa. Toksična ambliopije može biti udružena s drugim prehrambenim poremećajima, poput Strachanova sindroma (polineuropatija i orogenitalni dermatitis).

Simptomi i znakovi

Mutniji i zatamnjeniji vid se tipično razvija kroz nekoliko dana do tjedana. U početku mali, centralni ili pericentralni skotom se polako povećava, tipično zahvaćajući fiksacijsku točku i slijepu pjegu (centrocekalni skotom) progresivno slabeći vid. Kod uzimanja metanola može doći do potpune sljepoće, no drugi prehrambeni uzroci tipično ne izazivaju jaki gubitak vida. Obično ne dolazi do poremećaja mrežnice, no u kasnoj fazi bolesti može se razviti temporalno bljedilo diska.

Dijagnoza

  • Uglavnom klinička procjena

Malnutricija ili izlaganje toksičnim tvarima i kemikalijama u anamnezi, zajedno s tipičnim obostranim skotomima u vidnom polju opravdavaju liječenje. Izvode se laboratorijske pretrage na olovo, metanol i druge sumnjive toksine te na najvjerojatnije nedostatne nutrijente.

Prognoza

Vid se može oporaviti ako se uzrok brzo liječi ili ukloni. Kad dođe do atrofije vidnog živca, vid se obično ne može oporaviti.

Liječenje

  • Liječiti uzrok toksične ambliopije

  • Pomagala za slabovidne

Liječenje je usmjereno na uzrok toksične ambliopije. Treba odmah prekinuti daljnje izlaganje otrovnim tvarima. Treba izbjegavati alkohol i druge potencijalno uzročne kemikalije ili lijekove. U trovanju olovom indicirano je liječenje kelirajućim tvarima. U liječenju trovanja metanolom primjenjuju se dijaliza, fomepizol, etanol, ili njihova kombinacija. Liječenje oralnom ili parenteralnom primjenom B vitamina i/ili folata, prije nego što gubitak vida postane izražen, može popraviti stanje u slučajevima kad je malnutricija najvjerojatniji uzrok.

Pomagala za slabovidne (npr. povećala, uređaji uvećanog tiska, govorni satovi) mogu biti od pomoći.

Uloga antioksidansa nije u potpunosti razjašnjena. Njihova uporaba mogla bi se opravdati na teoretskoj osnovi; međutim, nema dokaza o učinkovitosti, a rizična populacija, koja bi trebala dobiti takve nadomjestke, nije definirana.

Ključne točke

  • Toksična ambliopija je smanjenje vidne oštrine najčešće uzrokovano lijekovima, toksinima ili nedostatnom prehranom, osobito u alkoholičara.

  • Slabljenje vida je obično postupno i djelomično.

  • Dijagnoza je uglavnom klinička (npr. bilateralni skotomi, anamneza).

  • Liječiti uzrok (npr. prekinuti izloženost lijeku ili toksinu, poboljšati prehranu).