Lichen Sclerosus

Autor: Shinjita Das, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Ivana Lovrić, dr. med.

Lichen sclerosus je upalna dermatoza nepoznatog uzroka, možda autoimuna, koja obično pogađa anogenitalno područje.

Najraniji znak je krhkost kože, oštećivanje kože i ponekad stvaranje mjehura. Promjene u pravilu izazivaju blag do srednje jak svrbež. Kad se lichen sclerosus pojavi u djece, zbog izgleda se može posumnjati na spolno zlostavljanje djece. S vremenom, zahvaćeno tkivo postaje atrofično, stanjeno, hipopigmentirano (mogu zaostati postupalne hiperpigmentacije), sa stvaranjem fisura i ljusaka. Postoje hiperkeratotični i fibrotični oblici.

U teškim i dugotrajnim slučajevima nastaje ožiljkavanje i poremećaj anogentalnog područja. Kod žena, ta distorzija čak i može dovesti do potpunog oštećenja malih usana i klitorisa. U muškaraca može doći do fimoze ili spajanja prepucija s koronalnim sulkusom.

Oblici Lichen Sclerosus

Dijagnoza

  • Klinička procjena (klinička slika)

  • Ponekad biopsija

Dijagnoza lihen sclerosusa obično se temelji na kliničkoj slici, osobito u uznapredovalim slučajevima; međutim, biopsiju bi trebalo učiniti u bilo koje anogenitalne dermatoze koja ne prolazi na uobičajnu lokalnu terapiju (npr. lokalni hidrokortizon i antifungalnu terapiju). Osobito je važno izvršiti biopsiju svih područja koja su zadebljana ili ulceriraju, jer je lichen sclerosus preteča karcinoma pločastih stanica.

Liječenje

  • Lokalno kortikosteroidi

Liječi se jakim lokalnim kortikosteroidima (sredstvima koja bi se inače u ovom području morala primjenjivati uz krajnji oprez). Bolest je obično rezistentna na terapiju, pa je potrebno dugotrajno liječenje i praćenje.

Psihološka pomoć je indicirana u praćenju pacijenata zbog mogućnosti razvoja karcinoma pločastih stanica i seksualne disfunkcije.

Ključne točke

  • Lichen sclerosus može uzrokovati anogenitalne modrice, svrbež ili rano stvaranje mjehura, te kasnije atrofirati uz stvaranje ožiljaka.

  • Rizik od kasnijeg razvoja karcinoma pločastih stanica je povećan.

  • Treba razmotriti ovu dijagnozu u slučajevima s bilo kojom perzistentnom anogenitalnom dermatozom i djecom s anogenitalnom dermatozom.

  • Treba liječiti dugotrajno, visoko potentnim kortikosteroidima, strogim praćenjem, seksualnom i psihološkom podrškom.