Mandibularna kondilarna hiperplazija

Autor: Noshir R. Mehta, DMD, MDS, MS
Urednici sekcije i prijevod: Martina Romić Knežević, dr. med. dent. i Ivica Knežević, dr. med. dent.

Mandibularna kondilarna hiperplazija je poremećaj nepoznate etiologije karakteriziran perzistentnim ubrzanim rastom kondila, kada bi normalni rast trebao biti usporen ili završen. Obično se zaustavlja bez liječenja.

(Vidi također Pregled temporomandibularnih poremećaja.)

Postupno unilateralno povećanje glave i vrata kondila dovodi do križnog zagriza, asimetrije lica i skretanja sredine brade prema zdravoj strani. Pacijent prividno izgleda kao da ima prognatiju. Na zahvaćenoj strani, donji rub mandibule je konveksan. Hondromi i osteohondromi uzrokuju slične simptome, ali rastu brže i uzrokuju veću asimetriju i povećanje zgloba.

Dijagnoza

  • Standardni radiogram

  • obično CT

Na standardnom radiogramu TMZ može izgledati normalno ili kondil može biti proporcionalno uvećan a vrat kondila izdužen. MSCT se učini kako bi se razlučilo je li rast generaliziran što potvrđuje dijagnozu ili samo lokaliziran na dio glave kondila. Ukoliko je pretjerani rast lokaliziran, nužna je biopsija kako bi se isključila mogućnost tumora.

Liječenje

  • Tijekom izrazitog rasta, obično kondilektomija.

  • Nakon završenog rasta, ortodontska terapija uz ortognatsku kirurgiju.

Liječenje obično uključuje kondilektomiju tijekom perioda aktivnog rasta. Ukoliko je rast završio, ortodontska terapija uz ortognatsku kirurgiju (repozicija mandibule) je tretman izbora. Ukoliko je iznimno povišena visina tijela mandibule, simetrija lica se postiže konturiranjem i redukcijom donjeg ruba mandibule.