de quervainov sindrom

Autor: David R. Steinberg, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Adelmo Šegota, dr. med.
Miriam Brenčić, dr. med.

De Quervain sindrom je stenozirajući tenosinovitis tetiva kratkog ekstenzora palca (extensor pollicis brevis) i dugog abduktora palca (abductor pollicis longus) u prvom ekstenzornom odjeljku.

(Vidi također Pregled i evaluacija poremećaja šake.)

De Quervainov sindrom se obično javlja nakon ponavljanih opterećenja zapešća (osobito zavrtanjem), a povremeno se pojavljuje i uz RA. Često se pojavljuje kod roditelja sa dojenčadi koji opetovano podižu svoju djecu radi opterećenja koja nastaju radijalnim prenaprezanjem ručnih zglobova.

Glavni simptom u De Quervain sindromu je oštra bol u zapešću i palcu, koji se u pokretu pogoršava. Naročito je osjetljivo područje proksimalno od stiloidnog procesusa radijusa, gdje se nalaze oštećene tetivne ovojnice.

Dijagnostički je vrlo koristan Finkelsteinov test. Pacijent aducira palac prema dlanu i preklapa ga ostalim prstima. Test je pozitivan ako nježna pasivna ulnarna devijacija zapešća izaziva jako bolnost na mjestu zahvaćenih tetivnih ovojnica.

Liječenje

  • Ubrizgavanje kortikosteroida

  • Udlage za imobilizaciju palca

  • Ponekad operacije

Mirovanje, topli oblozi i NSAR dovoljni su u blagim slučajevima.

U 70–80% slučajeva pomažu lokalno primijenjeni kortikosteroidi uz imobilizaciju palca. Rijetka komplikacija injekcije je ruptura tetive, koja se sprječava točno ograničenom infiltracijom u ovojnicu tetive uz izbjegavanje injiciranja same tetive. Ubod u tetivu prepoznaje se po pojačanom otporu prilikom injiciranja.

U slučaju nedjelotvornog konzervativnog liječenja učinkovito je kirurško oslobađanje prvog ekstenzornog odjeljka.