Sindrom lomljivog X kromosoma s tremorom i ataksijom (FXTAS)

Autor: Hector A. Gonzalez-Usigli, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Marija Sedlić, dr. med.

Sindrom lomljivog (fragilnog) X kromosoma s tremorom i ataksijom je genetički poremećaj koji zahvaća uglavnom muškarce, a uzrokuje tremor, ataksiju i demenciju. Tremor je često rani simptom iza kojeg slijede ataksija, parkinsonizam i na kraju demencija. Dijagnozu potvrđuje genetsko testiranje. Tremor se često može ublažiti primjenom primidona, propranolola i / ili antiparkinsonika.

(Vidi također Pregled poremećaja pokreta i malog mozga.)

Sindrom fragilnog X kromosoma s tremorom i ataksijom (FXTAS) se javlja u oko 1/3000 muškaraca starijih od 50 godina. Rezultat je premutacije (50 do 200 CGG ponavljanja) u FMR1 genu na X kromosomu. Fragilni X sindrom, najčešći je oblik intelektualnih teškoća u muškaraca, razvija se kad je mutacija potpuna (> 200 ponavljanja).

Osobe s premutacijom se smatraju nositeljima. Kćeri (ali ne i sinovi) muškaraca koji imaju premutaciju će je naslijediti. Djeca tih kćeri (unučad muškaraca s FXTAS premutacijom) imaju 50% šanse za nasljeđivanjem premutacije, koja se može proširiti u punu mutaciju kad se prenosi s majke na dijete (i tako izazva fragilni X sindrom).

FXTAS se razvija u oko 30% muškaraca s premutacijom i u < 5% žena s premutacijom.

Rizik od razvoja FXTAS-a se povećava s godinama.

Simptomi i znakovi

Simptomi FXTAS-a postaju vidljivi u kasnoj odrasloj dobi. Što je više CGG ponavljanja, simptomi su teži i nastup je raniji.

Tremor, često pogrešno dijagnosticiran kao esencijalni tremor, je česti rani simptom. Pacijenti razvijaju ataksiju (koja se progresivno pogoršava), zatim parkinsonizam, i na kraju demenciju.

Demencija počinje gubitkom kratkoročnog pamćenja, usporenjem misli i poteškoćama u rješavanju problema. Može se razviti depresija, tjeskoba, nestrpljivost, neprijateljstvo i labilno raspoloženje.

Periferna neuropatija je često prisutna, uzrokujući gubitak osjeta i refleksa u nogama. Može se pojaviti disautonomija (npr. ortostatska hipotenzija). U kasnijim fazama je moguć gubitak kontrole nad mokraćnim mjehurom i crijevima.

Očekivano trajanje života nakon pojave motoričkih simptoma se kreće između 5 i 25 godina.

U žena s premutacijom, simptomi su obično manje ozbiljni, možda zbog toga što je prisutnost drugog X kromosoma zaštitna. Te žene imaju povećan rizik od rane menopauze, neplodnosti i disfunkcije jajnika.

Dijagnoza

  • Genetsko testiranje

Ako se sumnja na FXTAS, pacijente treba pitati ima li koji od njihovih unuka intelektualne teškoće i jesu li njihove kćeri imale ranu menopauzu ili neplodnost. Također, djedove bolesnika koji imaju fragilni X sindrom treba ispitati imaju li simptome koji ukazuju na FXTAS; ako je tako, preporučuje se genetsko savjetovanje za njihovu djecu i / ili unuke, izuzev bolesnika za kojeg je poznato da ima fragilni X sindrom.

MR je potreban; njime se može uočiti karakteristični povišeni signal u srednjim cerebelarnim pedunklima.

Dijagnoza FXTAS–a se potvrđuje genetskim testiranjem.

Liječenje

Tremor kod FXTAS-a se često može ublažiti primjenom primidona, propranolola, i / ili antiparkinsonika.

Ključne točke