Pagetova bolest bradavice

Autor: Gregory L. Wells, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Franceschi, dr. med.

Pagetova bolest je rijedak oblik karcinoma koji se pojavljuje u obliku jednostranog ekcematoidnog do psorijaziformnog plaka oko bradavice i areole. Radi se o proširenju podležećeg duktalnog invazivnog karcinoma dojke u epidermis.

(Vidi također Pregled raka kože.)

Pagetovu bolest bradavice ne smije se zamijeniti s metaboličkom bolešću kostiju koja se također zove Pagetova bolest. U vrijeme postavljanja dijagnoze često postoje metastaze.

Pagetova bolest bradavice se također pojavljuje na drugim mjestima, najčešće u preponi ili perianalnom području (ekstramamarna Pagetova bolest). Ekstramamarna Pagetova bolest je rijedak adenokarcinom koji može nastati iz apokrinih žlijezda u koži ili širenjem raka mokraćnog mjehura, anusa ili rektuma.

Dijagnoza

  • biopsija

Crvenilo, vlaženje i stvaranje krusta jako sliči dermatitisu, no liječnik treba posumnjati na karcinom jer je promjena oštro ograničena, jednostrana i ne odgovara na lokalno liječenje. Biopsija pokazuje tipičnu histološku sliku.

Iz razloga što je Pagetova bolest bradavice povezana s podležećom zloćudnom bolesti potrebna je sistemska obrada (npr. anamneza, klinički pregled, probir na različite karcinome ovisno o dobi bolesnika, slikovne pretrage).

Liječenje

  • liječenje podležećeg tumora

  • ekscizija bradavice i areole

Liječenje Pagetove bolest bradavice uključuje odgovarajuće liječenje raka dojke otkrivenog podležećeg tumora i široko kirurško odstranjenje bradavice i areole. Ako se ne otkrije podležeći rak dojke, može se učiniti mastektomija ili resekcija bradavice i areole, a potom provesti zračenje.

Liječenje ekstramamarne Pagetove bolesti uključujei ablaciju nadležeće zahvaćene kože lokalnom terapijom (npr. lokalni 5-fluorouracil, imikvimod, fotodinamska terapija), zračenjem, kirurškim zahvatom ili pomoću CO2 lasera. Potrebno je učiniti temeljitu obrada kako bi se isključilo postojanje maligne bolesti nekog od unutarnjih organa.