Ozljede hladnoćom

Autor: Daniel F. Danzl, MD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod: Tamara Perović , dr. med.

Izlaganje hladnoći može uzrokovati sniženje tjelesne temperature (hipotermiju) i žarišne ozljede mekih tkiva.

  • Ozljede tkiva bez smrzavanja su ozebline, imerzijsko (rovovsko) stopalo i promrzline.

  • Ozljeda tkiva uzrokovana smrzavanjem je smrzotina.

Liječe se zagrijavanjem i selektivnim, obično odgođenim, kirurškim liječenjem ozlijeđenih tkiva.

Podložnost ozljedama uzrokovanima hladnoćom je povećana kod iscrpljenosti, izgladnjelosti, dehidracije, hipoksije, poremećene kardiovaskularne funkcije i dodira s vlagom ili metalom.

Prevencija

Od osnovne važnosti je prevencija. Oblačenje nekoliko slojeva tople odjeće i zaštita od vlage i vjetra su važni čak i kad se ne čini da bi vrijeme moglo prijetiti ozljedom uslijed hladnoće. Potrebno je nositi odjeću koja zadržava izolacijska svojstva čak i kad je vlažna (npr. od vune ili polipropilena). Rukavice i čarape trebaju biti što je suše moguće, a tijekom vrlo hladna vremena potrebno je nositi izolirajuće čizme koje ne ometaju cirkulaciju. Također je važno i toplo pokrivalo za glavu.

Uzimanje obilne količine tekućine i hrane pomaže pri održavanju metaboličkog stvaranja topline.

Obraćanje pažnje dijelovima tijela koji se hlade ili obamru te hitno zagrijavanje može pomoći pri sprječavanju ozljede uslijed hladnoće.

Literatura

  • Zafren K, Geisbrecht GG, Danzl DF, et al:Luks AM, McIntosh SE, Grissom CK, et al. Wilderness Medical Society Praktične smjernice za prevenciju i liječenje akutne visinske bolesti: 2014 ažuriranje. Wilderness Environ MedWilderness Environ Med 25 (4S): S4-S14 2014.