Alkoholna Ketoacidoza

Autor: Erika F. Brutsaert, MD
Urednik sekcije: doc. dr. sc. Dario Rahelić, dr. med.
Prijevod: Jelena Andrić, dr. med. , Morana Šangulin, dr. med. i Stjepan Šimić, dr. med.

Alkoholna ketoacidoza je metabolička komplikacija alkoholizma i gladovanja, obilježena ketonemijom i metaboličkom acidozom s uvećanim anionskim procjepom, bez značajne hiperglikemije. Alkoholna ketoacidoza uzrokuje mučninu, povraćanje i bolove u trbuhu. Dijagnoza se postavlja iz anamneze i nalaza ketoacidoze bez hiperglikemije. Liječi se infuzijom otopine NaCl i dekstroze.

Alkoholna ketoacidoza se pripisuje kombiniranom učinku alkohola i gladovanja na metabolizam glukoze.

Patofiziologija

Alkohol smanjuje glukoneogenezu u jetri i vodi do smanjenja sekrecije inzulina, pojačane lipolize, poremećaja oksidacije masnih kiselina i posljedične ketogeneze uzrokujući povećan anionski procjep i metaboličku acidozu. Povećane su razine kontraregulatornih hormona. Glikemija je obično niska ili normalna premda se ponekad opaža i blaga hiperglikemija.

Simptomi i znakovi

Obično alkoholni eksces uzrokuje povraćanje i prekid unosa hrane na usta ≥24 h. U tom razdoblju gladovanja povraćanje se nastavlja i javljaju se bolovi u trbuhu, što bolesnika navodi na traženje liječničke pomoći. Pankreatitis se može pojaviti.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

  • Izračun anionskog procjepa

  • Isključenje drugih poremećaja

Dijagnoza zahtjeva visok stupanj sumnje; slični simptomi kod dijabetičara mogu biti zbog akutnog pankreatitisa, trovanja metanolom ili etilen glikolom (vidi tablicu Simptomi i liječenje specifičnih trovanja) ili dijabetičke ketoacidoze (DKA). Često razina alkohola u krvi više nije povećana kada se pacijenti pojavljuju s alkoholnom ketoacidozom. U bolesnika sa sumnjom na alkoholnu ketoacidozu treba mjeriti serumske elektrolite (uključujući i magnezij), BUN i kreatinin, glukozu, ketone, amilazu, lipazu i osmolarnost plazme. Urin treba testirati na ketone. Pacijentima koji se pojavljuju znatno bolesni i onima s pozitivnim ketonima se treba izmjeriti arterijske plinove u krvi i laktate u serumu.

Odsutnost hiperglikemije praktički isključuje DKA. Oni s blagom hiperglikemijom mogu imati u podlozi šećernu bolest koja se prepoznaje po povišenim razinama glikiranog hemoglobina (HbA1c).

Tipični laboratorijski rezultati uključuju

Detekcija acidoze se može zakomplicirati paralelnom metaboličkom alkalozom zbog povraćanja, što rezultira relativno normalnim pH; tada je glavni znak povišeni anion procjep. Ako se anamnestički ne isključuje intoksikacija alkoholom kao uzrok povišenog anionskog procjepa treba izmjeriti serumske razine metanola i etilen glikola. Kristali kalcijevog oksalata u bubregu također govore u prilog trovanju etilen glikolom. Mliječna kiselina je često povišena zbog poremećene ravnoteže oksidoredukcijskih reakcija u jetri.

Liječenje

Pacijentima se inicijalno daje tiamin 100 mg IV kako bi se spriječio razvoj Wernickeove encefalopatije ili Korsakoffljeve psihoze. Tada se daje IV infuzija 5% dekstroze u 0,9%-tnoj fiziološkoj otopini. Početno IV tekućine moraju sadržavati dodatak vitamina topljivih u vodi i magnezija s nadoknadom kalija ako je potrebno.

Ketoacidoza i probavni simptomi se obično brzo povlače. Korištenje inzulinasamo ako postoji vjerojatnost atipičneDKA ili ako se razvije hiperglikemija > 300 mg/dL (16.7 mmol/L).

Ključne točke