Intersticijski keratitis

Autor: Melvin I. Roat, MD, FACS
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: prim. Valentina Lacmanovic Loncar, dr. med.

Intersticijski keratitis je kronična, neulcerirajuća upala srednjih slojeva rožnice koja je ponekad povezana s uveitisom. Uzrok je obično infekcija. Simptomi su fotofobija, bol, suzenje i postupno zamućenje vida. Dijagnoza se postavlja pomoću pregleda procjepnom svjetiljkom i seroloških pretraga za utvrđivanje uzročnika. Liječenje je usmjereno na uzrok, a može biti potrebna i lokalna primjena kortikosteroida.

Intersticijski keratitis, jedna od manifestacija određenih infekcija rožnice, u SAD–u je rijedak. Većina slučajeva koja se zbiva u dječjoj i adolescentnoj dobi nastaje kao kasna komplikacija prirođenog sifilisa. U konačnici mogu biti zahvaćena oba oka. Sličan, ali manje dramatičan obostrani keratitis se javlja u Coganovom sindromu, Lyme-ovoj bolesti i kod infekcije Epstein–Barr virusom. Rijetko, u odraslih, stečeni sifilis , herpes simplex , herpes zoster ili TBC mogu uzrokovati jednostranu bolest.

Simptomi i znakovi

Česti su fotofobija, bol, suzenje i postupno zamućenje vida. Promjene započinju kao područja upale u srednjim slojevima rožnice (odnosno, u stromi) koja dovode do zamućenja . Obično kod sifilisa, a ponekad i kod drugih uzroka, čitava rožnica poprima izgled poput brušenog stakla, što onemogućava vizualizaciju šarenice. Iz limbusa urastaju nove krvne žile i stvaraju narančasto–crvena područja (mrlje boje lososa). Kod sifilitičnog intersticijskog keratitisa su česti prednji uveitis i korioiditis. Upala i neovaskularizacija obično počinju jenjavati nakon 1 do 2 mjeseca. Obično zaostaje određeni stupanj zamućenja rožnice, uzrokujući umjereno oštećenje vida.

Dijagnoza

  • Zamućenje rožnice i drugi tipični nalazi prilikom pregleda na procjepnoj svjetiljci

  • Serološko testiranje kako bi se utvrdila etiologija

Potrebno je utvrditi ispravnu etiologiju. Na nju ukazuju znakovi prirođenog sifilisa, vestibularno–slušni simptomi, anamnestički osip koji se širi i izloženost specifičnom uzročniku. Međutim svi pacijenti bi trebali imati serološko testiranje, uključujući sve navedeno:

  • Fluorescentno ispitivanje apsorpcije treponema antitijela ili mikrohemaglutinacijski test na Treponemu palliduTreponema pallidum

  • Lyme titar

  • Epstein-Barr virus testiranje

Bolesnici s negativnim rezultatom serološkog testiranja mogu imati Cogan sindrom, idiopatski sindrom koji se sastoji od intersticijskog keratitisa i vestibularno-slušnog oštećenja. Zbog prevencije trajnog vestibularno–slušnog oštećenja, simptoma gubitka sluha, tinitusa ili vrtoglavice potrebno je upućivanje otorinolaringologu.

Liječenje

  • Ponekad lokalni kortikosteroidi

Keratitis se može riješiti liječenjem osnovne bolesti. Često se savjetuje dodatna lokalna primjena kortikosterioda, poput 1%–tnog prednizolona četiri puta dnevno. Potrebno je praćenje od strane oftalmologa.

Ključne poruke

  • Intersticijski keratitis, što je rijetkost u SAD-u, uključuje kronične upale srednjeg sloja rožnice.

  • Nalazi uključuju bol, suzenje, smanjenje vidne oštrine, i često narančasto-crvene promjene boje rožnice i prednji uveitis.

  • Testirati pacijente na sifilis, Lyme-ovu bolest, i Epstein-Barr virus infekcije.

  • Liječenje provodi oftalmolog; ponekad je indicirana lokalna kortikosteroidna terapija.