Pandemija 2009 H1N1 gripe

Autor: Brenda L. Tesini, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Ljiljana Lukić, dr. med.

Pandemija 2009 H1N1 gripe uzrokovana sojem H1N1 virusa influence A, koji je genetski kombinacija virusa svinjske, ptičje i ljudske influence.

(Vidi također gripa.)

Najčešće, svinje su zaražene sojevima gripe koji su malo drugačiji od onih koje inficiraju ljude. Ovi sojevi se vrlo rijetko šire na ljude, a kada se to dogodi, onda se vrlo rijetko šire s osobe na osobu.

H1N1 virus svinjske gripe je kombinacija virusa svinjske, ptičje i ljudske gripe koji se lako prenosi s osobe na osobu. Infekcija se ne stječe prilikom konzumacije svinjetine i vrlo rijetko se stječe u kontaktu sa zaraženim svinjama.

U lipnju 2009. godine, SZO proglasila je H1N1 pandemiju svinjske gripe; proširila se na > 70 zemalja i na svih 50 američkih država. Većina smrtnih slučajeva u početku je opisana u Meksiku. Stopa incidencije i smrtnost od svinjske gripe H1N1 viša je u mladih i sredovječnih odraslih osoba, a niža u starijih osoba nego kod sezonske gripe, vjerojatno zbog toga što mlađim osobama nedostaje prethodno izlaganje sličnim virusima gripe. Pandemija je ušla u post-pandemijsko razdoblje u kolovozu 2010. godine. Posljedično, ime virusa je standardizirano kao influenca A (H1N1) pdm09 kako bi označilo pandemiju i razlikovalo virus od sezonskih H1N1 sojeva i 1918 pandemijskog soja H1N1. To je bio dominantan cirkulirajući virus u SAD-u nekoliko godina, ali je u velikoj mjeri zamijenjen sezonskim sojevima H3N2 od sezone 2014-2015.

Kada su ljudi zaraženi sojevima influence koji su sličniji onima koji inficiraju svinje, sojevi se nazivaju varijantnim virusima svinja i označeni su s "v" (npr. H3N2v). Više od 400 slučajeva H3N2v i nekoliko slučajeva H1N1v i H1N2v infekcija sporadično se javljalo u nekoliko američkih država gdje su djeca i odrasli imali kontakt s očigledno zdravim domaćim svinjama na poljoprivrednim sajmovima. Bilo je i slučajeva mogućeg prijenosa s čovjeka na čovjeka. H3N2v virus ima gene od ptičjeg, svinjskog i humanog virusa i matrični (M) gen od A (H1N1) pdm09 virusa; većina slučajeva dogodila se u ljeto 2012. godine.

Simptomi i znakovi

Simptomi, znakovi i komplikacije pandemijske gripe H1N1 2009. podsjećaju na one obične gripe, iako su mučnina, povraćanje i proljev češći. Simptomi su obično blagi, ali mogu postati i ozbiljni, dovodeći do upale pluća ili respiratornog zatajenja. Čini se kako su izolati koji trenutno cirkuliraju izgubili dio svoje početne virulencije.

Dijagnoza

  • Ponekad PCR testiranje respiratornih uzoraka

PCR test može otkriti A (H1N1) pdm09 virus u uzorcima dišnog sustava (primjerice bris nazofarinksa, nazalni ispirak, trahealni aspirat). Lakše bolesni pacijenti ne zahtijevaju testiranje osim iz epidemioloških razloga ili nadzora; međutim, lokalna javnozdravstvena i bolnička praksa može se razlikovati. Testovi za brzo otkrivanje antigena imaju smanjenu osjetljivost i općenito su klinički korisni u dijagnostici samo u slučaju kada su rezultati pozitivni.

Liječenje

  • Ponekad inhibitor neuraminidaze

Liječenje pandemije 2009 H1N1 gripe bazira se uglavnom na olakšavanju simptoma (npr. acetaminofen ili ibuprofen za vrućicu i bolove).

Antivirusni lijekovi mogu se koristiti, posebice kod pacijenata s visokim rizikom i onih koji su ozbiljno bolesni. Čini se da su oseltamivir i zanamivir (inhibitori neuraminidaze) učinkoviti; oni su najučinkovitiji kada je liječenje započeto u roku od 48 sata od pojave simptoma. U SAD-u, FDA je izdala odobrenje za uporabu u hitnim situacijama za oseltamivir u bolesnika < 1 god star, i za hitne slučajeve za peramivir, inhibitora neuraminidaze IV, u teško bolesnih hospitaliziranih bolesnika.

Većina bolesnika u potpunosti se oporavi i bez uzimanja navedenih lijekova.

Prevencija

Trenutna cjepiva protiv sezonske gripe djelotvorna su protiv virusa A (H1N1) pdm09.

Uobičajeni koraci (npr. boravak kod kuće ako se razvijaju simptomi nalik gripi; temeljito, često pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvima za dezinfekciju na bazi alkohola) preporučuje se kako bi se smanjilo širenje infekcije.

Ključne točke