Prijelomi ključne kosti:

Autor: Danielle Campagne, MD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod:      Ante Gaurina , dr. med.,
Mihaela Marković , dr. med.

Prijelomi ključne kosti su među najčešćim prijeloma, osobito među djecom. Dijagnoza se postavlja rendgenskom pretragom. Većina tipova prijeloma tretiraju se konzervativno.

Etiologija

Prijelomi ključne kosti obično rezultat pada na rame ili, rjeđe, izravnog udarca.

Klasifikacija

Tradicionalno, liječenje se temelji na sljedećoj klasifikaciji.

klasa A prijelomi uključuju srednju trećinu kosti i čini oko 80% od prijeloma ključne kosti. Bliži fragment često pomakne prema gore jer ga povlači sternokleidomastoidni mišić. Subklavijske krvne žile su rijetko oštećene

Klasa B prijelomi uključuju lateralnu trećinu kosti i čine oko 15% od prijeloma ključne kosti. Oni obično proizlaze iz izravnog udarca. Postoje 3 podvrste:

Klasa C Frakture uključuju proksimalni trećinu kosti i čine oko 5% od prijeloma ključne kosti. Ovi prijelomi obično proizlaze iz djelovanja velike sile i na taj način može biti popraćena intratorakalnim ozljedama ili oštećenjem sternoklavikularnog zgloba.

Simptomi i znakovi

Područje iznad prijeloma je bolno, a pacijenti mogu osjetiti kretanje polomljenih dijelova i nestabilnosti. Neki pacijenti navode bolnost u ramenu. Abdukcija ruke je bolna

Frakture klase A i vanzglobni prijelomi klase B obično uzrokuju vidljivu i opipljive deformitete. Prijelomi s značajnim pomakom mogu značajno odignuti kožu.

Dijagnoza

  • RTG snimci

Klinički pregled je često dovoljan, ali Anteroposteriorni RTG snimci su najčešće dovoljni ali ponekad se izvode i apikalne ili RTG snimke pod kutom od 45 stupnjeva. Međutim, neki prijelomi klase C ili intraartikularni prijelomi klase B zahtijevaju dopunsku obradu tipa CT-a.

Liječenje

  • Povez

  • Ukoliko je nastupila rutura kolrakoklavikularnog ligamenta potrebno je kirurško liječenje.

Mnoge frakture se s minimalnim pomakom i mogu se liječiti s imobilizacijom u trajanju od 4 do 6 tjedana. Povez u obliku osmice se više ne preporučuje jer Mittelom se postiže jednak rezultat uz puno veću udobnost

Obično, redukcija nije potrebna, i za značajnije angulirane prijelome.

Međutim, ako je koža znatno deformirana u obliku šatora (obično u prijelomima klase A), neposredna konzultacije s ortopedskim specijalistom je potrebna. Obično takvi prijelomi i dalje tretiraju konzervativno, ali ako se ne liječi pravovremeno, kost može probiti kožu, uzrokujući otvoreni prijelom.

U prijelomima klase B tipa II, prsnuti coracoclavicularni ligament obično zahtijeva kirurški popravak od strane ortopedskih kirurga. Na primjer, ako pacijent pretrpi prijelom s znatnim pomakom medialnog ulomka treba razmotriti kirurško liječenje.

Za klasu B prijeloma tipa III, rana mobilizacija može pomoći smanjiti rizik od osteoartritisa.

Prijelomi s značajnim pomakom tipa C zahtijevaju kirurško liječenje.

Ključne točke

  • Većina prijeloma ključne kosti su vidljivi na temelju kliničkog pregleda.

  • većina prijeloma tretira se konzervativno.

  • Kirurški se saniraju prijelomi klase C i klase B tipa II