Klostridijski nekrotizirajući enteritis

Autori: Larry M. Bush, MD
Maria T. Vazquez-Pertejo
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Marija Kusulja, dr. med.

Klostridijski nekrotizirajući kolitis je nekroza jejunuma i ileuma koju uzrokuje Clostridium perfringens.

(Vidi također Pregled anaerobnih bakterija i Pregled klostridijskih infekcija.)

Klostridijski nekrotizirajući enteritis je blaga ili teška klostridijska infekcija, koja može biti smrtonosna ako se ne liječi pravovremeno.

C. perfringens tip C povremeno uzrokuje tešku nekrozu tankoga crijeva (uglavnom jejunuma). Bolest uzrokuje klostridijski beta–toksin, koji je vrlo osjetljiv na proteolitičke enzime, a inaktivira ga i obično kuhanje. Nekroza je segmentalna, te zahvaća manje ili veće dijelove crijeva s različitim stupnjem krvarenja i plina unutar stijenke crijeva; nekroza varira od mukozne ozljede do nekroze koja zahvaća cijelu debljinu stijenke crijeva i uzrokuje perforaciju.

Bolest se javlja prvenstveno u populacijama s više faktora rizika, uključujući sljedeće:

  • Manjak proteina (vodi do nedovoljne sinteze enzima proteaza)

  • Loša higijena hrane

  • Epizodno uživanje mesa

  • Dijete koje sadrže inhibitore tripsina (npr. slatki krumpir)

  • Zaraza Ascarisom (ovi paraziti luče inhibitor tripsina)

Svi ovi čimbenici zajedno nađeni su samo u unutrašnjosti Nove Gvineje i dijelovima Afrike, središnje i južne Amerike te u Aziji. U Novoj Gvineji bolest je poznata kao pigbel, a obično se prenosi kontaminiranom svinjetinom, drugim mesom i, možda, kikirikijem.

Težina bolesti varira od blagog proljeva do fulminantnog tijeka s jakim bolovima u trbuhu, povraćanjem, krvavim stolicama, septičnim šokom, te ponekad i smrću unutar 24 h.

Dijagnoza klostridijskog nekrotizirajućeg enteritisa temelji se na kliničkoj slici uz nalaz toksina u stolici.

Liječi se antibioticima (penicilin G, metronidazol). Oko 50% težih bolesnika potrebno je kirurški liječiti zbog perforacije, perzistentne opstrukcije crijeva ili neuspjeha antibiotskog liječenja. Postoji pokusno toksoidno cjepivo koje je bilo uspješno u endemskim područjima, ali nije u komercijalnoj primjeni.

Neutropenični enterokolitis (upala cekuma)

Sličan životno ugrožavajući sindrom razvija se u cekumu neutropeničnih bolesnika (npr. onih s leukemijom ili onih koji primaju kemoterapiju). On se može povezati sa sepsom uzrokovanom C. septicum.

Simptomi su vrućica, bol u trbuhu, gastrointestinalno krvarenje i proljev.

Dijagnoza neutropeničnog enterokolitisa bazira se na

  • Simptomi

  • Prisutnosti teške neutropenije

  • Nalazu CT-a abdomena, kulture krvi i stolice, te ispitivanja toksina

Neutropenični enterokolitis mora se razlikovati od proljeva koji uzrokuje C. difficile, reakcije presatka protiv primatelja (GVHD, eng. graft-vs-host disease) te kolitisa uzrokovanog citomegalovirusom.

Liječi se antibioticima, no ponekad je potreban i kirurški zahvat.

Novorođenački nekrotizirajući enterokolitis

Novorođenački nekrotizirajući enterokolitis, koji se pojavljuje u neonatalnim jedinicama intenzivne skrbi, može biti uzrokovan C. perfringens, C. butyricum, ili C. difficile, iako su o ulozi tih organizama potrebna daljnja istraživanja.