Dojenački botulizam

Autori: Larry M. Bush, MD
Maria T. Vazquez-Pertejo
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Marija Kusulja, dr. med.

Dojenački botulizam nastaje unosom C. botulinum spora, te njihovom kolonizacijom debelog crijeva, u kojemu proizvode toksin in vivo.

(Vidi također Botulizam, Pregled anaerobnih bakterija, i Pregled klostridijskih infekcija.)

Dojenački botulizam najčešće se pojavljuje kod dojenčadi mlađe od 6 mjeseci. Najmlađi opisani bolesnik bio je star samo dva tjedna, a najstariji 12 mjeseci. Za razliku od botulizma prenesenog hranom, dojenački botulizam nije posljedica unosa prethodno stvorenog toksina. Većina slučajeva su idiopatski, iako su neki uspjeli pronaći poveznicu između bolesti i meda, koji može isadržavati C. botulinum spore; zbog toga djecu < 12 mjeseci ne bi trebalo hraniti medom.

Većina slučajeva uzrokovani su toksinima tipa A ili B.

Simptomi i znakovi

Kod dojenačkog botulizma, opstipacija je u početku izražena u 90% slučajeva, a slijedi je neuromuskularna paraliza, koja počinje s kranijalnim živcima i širi se do periferne i respiratorne muskulature. Tipični simptomi zahvaćanja kranijalnih živaca su ptoza, kljenuti vanjskih mišića oka, tihi plač, slabo sisanje, oslabljen refleks povraćanja, nakupljanje sekreta u ustima, oslabljeni mišićni tonus (sindrom mlohavog djeteta) i bezizražajan izgled lica.

Težina bolesti varira od blage pospanosti i usporenog hranjenja, do teške hipotonije i respiratorne insuficijencije.

Dijagnoza

  • Testovi stolice

U početku, na dojenački botulizam treba posumnjati na temelju kliničke slike. Liječenje ne treba odgađati do rezultata testova.

Dojenački botulizam se može zamijeniti sa sepsom, kongenitalnom mišićnom distrofijom, spinalnom mišićnom atrofijom, hipotireozom i benignom kongenitalnom hipotonijom.

Nalaz C. botulinum toksina ili organizama u stolici potvrđuje dijagnozu.

Liječenje

  • Ljudski botulinum imunoglobulin

Dojenčad se hospitalizira, a suportivna skrb (npr. ventilacijska podrška) se osigurava po potrebi. Budući da se organizam i toksin luče u stolici tjednima ili mjesecima nakon pojave simptoma, moraju se poštivati odgovarajuće kontaktne mjere opreza.

Specifično liječenje dojenačkog botulizma provodi se ljudskim botulinum imunoglobulinom, koji je dostupan od Programa za liječenje i prevenciju dojenačkog botulizma (IBTPP- [510] 231 - 7600; vidi također IBTPP web stranica). Protuotrov se proizvodi od više ljudskih donora koji imaju visoki titar protutijela na toksin A i/ili B. Doza humanog botulinum imunoglobulina je 50 mg / kg IV, koja se daje polako.

Liječenje započinje čim postoji sumnja na dijagnozu; čekanje potvrdnih rezultata testova može potrajati danima te je opasno.

Heptavalentni protuotrov konjskog serumu se koristi u odraslih i ne preporučuje se za djecu.

Antibiotici se ne daju, jer oni mogu uništiti C. botulinum u crijevima te povećati koncentraciju toksina.