Anorektalna fistula

Autor: Parswa Ansari, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Antun Lončarić, dr. med.

Anorektalna fistula je cjevasti prostor s jednim otvorom u analnom kanalu i drugim na perianalnoj koži. Karakteristični simptomi su sekrecija i ponekad bol. Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom i sigmoidoskopijom. Često je potrebno kirurško liječenje.

(Vidi također Procjena anorektalnih poremećaja.)

Fistula se obično pojavljuje spontano ili nastaje sekundarno zbog drenaže perirektalnog apscesa. Većina fistula potječe iz anorektalnih kripti. Predisponirajući faktori uključuju

Fistule u dojenčadi su kongenitalne i češće su u dječaka.

Rektovaginalne fistule mogu nastati sekundarno uslijed Crohnove bolesti, opstetričkih ozljeda, radioterapije ili malignih promjena.

Simptomi i znakovi

U anamnezi se obično navodi opetovana pojava apscesa nakon koje uslijedi povremena ili trajna sekrecija. Sekret je gnojan, serosangvinolentan ili oboje. Bol može biti prisutna kod pridružene infekcije. Inspekcijom se mogu uočiti jedan ili više sekundarnih otvora. Često se može palpirati i vrpčasta tvorba. Sondom uvedenom u fistulozni kanal se može odrediti njegov smjer i dubina i često primarni otvor.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

  • Sigmoidoskopija

Dijagnoza anorektalne fistule postavlja se pregledom. Sigmoidoskopija bi trebala slijediti ako postoji sumnja na Crohnovu bolest (vidi Dijagnoza Crohnove bolesti).

Od kriptogene fistule treba razlučiti gnojni hidroadenitis, pilonidalni sinus, dermalne gnojne sinuse i uretroperinealne fistule.

Liječenje

  • Različiti kirurški zahvati

  • Liječenje lijekovima, ukoliko je uzrokovana Crohnovom bolešću

U prošlosti, jedino učinkovito liječenje je bio operativni zahvat, u kojem se primarnom otvoru i cijelom traktu otvorio svod i pretvorio u "jarak". Djelomična podjela sfinktera može biti potrebna. Ukoliko se razdijeli značajni dio sfinkteričnog prstena može nastati određeni stupanj inkontinencije. Alternative za konvencionalnu operaciju uključuju preklope napredovanja, biološke čepove i ubacivanje fibrinskog lijepila u fistulozni trakt. U novije vrijeme, postupak vezanja intersfinkteričnog trakta fistule (LIFT), gdje je trakt fistule podijeljen između mišića sfinktera, dobio je prihvaćanje kao alternativa koja nudi veću vjerojatnost za očuvanje kontinencije.

Zbog sporog cijeljenja rane fistulotomija se ne preporučuje ako postoji proljev ili Crohnova bolest. Oboljelima od Crohnove bolesti mogu se dati metronidazol, drugi odgovarajući antibiotici i imunosupresivi (vidi liječenje Crohnove bolesti). Infliksimab je učinkovit u zatvaranju analnih fistula uzrokovanih Crohnovom bolešću.