Ostali očni simptomi

Autor: Christopher J. Brady, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Maja Malenica Ravlic, dr. med.

Suhe oči

Suhoća očiju je najčešće idiopatska ili povezana sa starijom životnom dobi, no može biti povezana i sa bolestima vezivnog tkiva (npr. Sjogren sindrom, RA, SLE). vidi: Suhi keratokonjunktivitis za raspravu suhe oči.

Očni iscjedak

Iscjedak obično prati crvenilo očiju a često je uzrok alergijski ili infektivni konjunktivitis, blefaritis te u djece, novorođenačka oftalmija (neonatalni konjunktivitis). Infektivni iscjedak može kod bakterijske infekcije biti gnojan, kao kod stafilokoknog konjunktivitisa ili gonoreje. Rjeđi uzroci su dakriocistitis i kanalikulitis

Dijagnoza se obično postavlja klinički Alergijski konjunktivitis razlikuje se od infektivnog vodećim simptomom svrbeža, prozirnim iscjetkom, te prisutnošću ostalih simptoma alergije (npr, curenje iz nosa, kihanje). Klinička diferencijacija između virusnog i bakterijskog konjuktivitis je teža. Kulture se obično ne rade, ali su indicirane kod pacijenata sa navedenim:

  • Klinički suspektan gonokokni ili klamidijski konjunktivitis

  • Teška klinička slika

  • Imunokompromitiranost

  • Osjetljivo oko radi izloženosti (npr, nakon transplantacije rožnice, stanje egzoftalmusa zbog Graves bolesti)

  • Nedjelotvorna inicijalna terapija

Aure

Aure oko izvora svjetla mogu se javiti radi katarakte; u stanjima koja rezultiraju edemom rožnice, kao što su akutni glaukom zatvorenog kuta ili poremećaji koji uzrokuju buloznu keratopatiju; zamućenja rožnice; sekret na rožnici; ili droge, kao što je digoksin ili klorokin.

Plava nijansa

Određena stanja mogu uzrokovati plavi ton u vidnom polju (cijanopsija), kao odstranjenje katarakte (mrene) ili korištenja sildenafila. Cijanopsija se može pojaviti nekoliko dana nakon odstranjena katarakte ili kao štetni učinak sildenafila i ostalih fosfodiesteraze-5 inhibitora (PDE5).

Skotom (slijepa točka)

Skotomi su ispadi vidnog polja i podijeljeni su na

  • Negativne skotome (slijepe mrlje)

  • Pozitivne skotome (svijetle mrlje ili bljeskovi)

Negativne skotome bolesnik sam ne primjećuje dok ne zahvate središnji vid i počnu utjecati na vidnu oštrinu; simptom koji navode je smanjena vidna oštrina ( vidi: Akutni gubitak vida). Negativni skotomi imaju brojne uzroke koji se mogu ponekad diferencirati specifičnošćuvrsta deficita vidnog polja kao što je navedeno uporabom tangent ekrana, Goldmann perimetra ili kompjuteriziranom automatiziranom perimetrijom (u kojem je vidno polje nacrtano na temelju odgovora pacijenta po nizu svjetlosnih bljeskanja na različitim mjestima pod kontrolom standardiziranog računalnog programa).

Pozitivni skotomi predstavljaju odgovor na podraživanje abnormalnog dijela vidnog sustava, kao što se događa kod migrena.