Eritrocitima Proizvodnja

Autor: Evan M. Braunstein, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Petar Gaćina, dr. med.
Prijevod: Aron Grubešić, dr. med.

Proizvodnja crvenih krvnih stanica, eritrocita (E) naziva se eritropoeza i odvija se u koštanoj srži pod kontrolom hormona eritropoetin (EPO). Jukstaglomerularne stanice bubrega stvaraju EPO kao odgovor na smanjenu dopremu kisika (kod anemije i hipoksije) i povećane razine androgena. Osim EPO, proizvodnja E zahtijeva adekvatne zalihe supstrata, uglavnom željeza, vitamina B12 i folne kiseline. Vitamin B12 i folna kiselina su vidi: Nedostatak, potrebe i toksičnost vitamina; željezo je vidi: Željezo i vidi: Sideropenična anemija:. Za sintezu hema, vidi: Pregled porfirija.

E žive oko 120 dana. Tada gube opnu i izlučuju se iz krvotoka preko fagocita u slezeni, jetri i koštanoj srži. Hemoglobin (Hb) se razgrađuje u ovim stanicama te u hepatocitima sustavom hem oksigenaze. Tako se čuva željezo za kasniju ugradnju, hem preinačuje u bilirubin nizom enzimskih reakcija, a bjelančevina se ponovo upotrebljava. Održavanje stalnog broja eritrocita zahtijeva svakodnevno obnavljanje 1/120 stanica; nezreli E (retikulociti) stalno se oslobađaju i čine 0,5 do 1,5% periferne populacije E.

Sa starenjem se vrijednost Hb i hematokrita (Hct) malo smanji, ali ne ispod normalnih vrijednosti. U žena se pridružuju i drugi čimbenici, poput kumulativnog gubljenja krvi menstruacijom i povećanih potreba za Fe u višestrukim trudnoćama.