Vasa previa

Autor: Antonette T. Dulay, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Petra Kolarek, dr. med.

Vasa previa događa se kada membrane koje sadrže fetalne krvne žile koje povezuju pupčanu vrpcu s posteljicom prekrivaju unutarnju cervikalnu os.

Vasa previa se može pojaviti samostalno ili s abnormalnostima posteljice, kao što je velamentozna insercija pupkovine. U velamentoznoj inserciji pupkovine, krvne žile iz pupkovine dio svog toka imaju duž korionske membrane, umjesto izravno u posteljicu. Dakle, krvne žile nisu zaštićeni Whartonovom sluzi unutar pupčane vrpce, što zatim fetalno krvarenje čini vjerojatnijim pri rupturi plodovih ovoja.

Prevalencija je oko 1/2500 do 5000 poroda. Fetalni mortalitet može doseći 60% ako se vasa previa ne dijagnosticira prije rođenja.

Simptomi i znakovi

Klasična prezentacija je bezbolno vaginalno krvarenje, prsnuće vodenjaka i fetalne bradikardija.

Dijagnoza

 • Transvaginalni ultrazvuk

Sumnja na vasa previja postavlja se prilikom rutinskog prenatalnog ultrazvuka. Prezentira se sumnjivim fetalnim srčanim ritmom, obično sinusoidalnog uzorka. Dijagnoza se obično potvrđuje transvaginalnim ultrazvukom. Mogu se vidjeti fetalne krvne žile s ovojima kako prelaze direktno preko ili blizu unutarnjeg cervikalnog ušća. Doppler mapiranje protoka može se dodatno koristiti.

Vasa previja mora se razlikovati od prezentacije pupkovinom (prolaps pupkovine između predležeće česti i unutarnjeg ušća vrata maternice), u kojem se fetalne krvne žile, omotane s Whartonovom sluzi, mogu vidjeti kako prekrivaju vrat maternice. Razlikovanje je moguće stoga što se prilikom ultrazvučnog pregleda pri prezentaciji pupkovinom krvne žile mogu pomaknuti dalje od cerviksa, dok su fiksne kod vasa previja. U prezentaciji pupkovinom, za razliku od vasa previa, pupčana vrpca se udaljava od vrata maternice tijekom ultrazvučne procjene; kod vasa previa, žile su fiksne.

Liječenje

 • Antenatalno praćenje da bi se otkrila kompresija pupkovine

 • Carski rez

Antenatalni menadžment vasa previja je sporan, dijelom i zato što nedostaju randomizirane kliničke studije. U većini centara, CTG se obavlja dva puta tjedno s početkom u 28 do 30 tj. Cilj je otkriti kompresiju pupkovine. Prijem za kontinuirano praćenje ili CTG svakih 6 do 8 sati na oko 30 do 32 tj često se nudi. Kortikosteroidi se mogu koristiti za ubrzavanje sazrijevanja fetalnih pluća..

Hitan carski rez je indiciran za bilo koje od sljedećeg:

 • Prijevremena ruptura membrana

 • Vaginalno krvarenje se nastavlja.

 • Fetalni status je ugrožen

Ako nije prisutan niti jedan od navedenih parametara, a porod nije uslijedio, kliničar može ponuditi carski rez. Predložen je carski rez između 34 i 37 tjedana, ali vrijeme isporuke je kontroverzno; neki dokazi pogoduju porodu na 34 do 35 tjedana.

Ključne točke

 • Vasa previa može biti popraćena i drugim abnormalnostima placente, kao što je velamentozna insercija, koja povećava rizik od krvarenja fetusa kada uslijedi ruptura fetalnih membrana.

 • Sumnja na vaza previja temelji se na simptomima (bezbolnom vaginalnom krvarenju, pucanju membrane, fetalnoj bradikardiji) i/ili nalazima tijekom rutinske prenatalne ultrazvuke.

 • Upotrijebite transvaginalni ultrazvuk kako biste potvrdili vasu previju i razlikovali je (fiksna pupčana vrpca) od prezentacije pupkovinom (pokretna vrpce).

 • U većini centara, CTG se obavlja dva puta tjedno s početkom u 28 do 30 tj.

 • Ako dođe do preranog pucanja plodovih ovoja, vaginalnog krvarenja koje se nastavlja ili je status fetusa nestabilan, hitni carski rez je obično indiciran.