Cjepivo protiv humanog papiloma virusa

Autor: Margot L. Savoy, MD, MPH
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Ljiljana Lukić, dr. med.

Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) je najčešća spolno prenosiva bolest. HPV može uzrokovati bradavice na koži, genitalne bradavice, ili određene vrste raka, ovisno o tipu HPV-a. Cjepiva su dostupna za zaštitu od mnogih HPV sojeva koji mogu uzrokovati genitalne bradavice i rak. Međutim, uporaba cjepiva protiv HPV-a ne eliminira potrebu za nastavkom Papanicolaou testiranja. Oko 30% slučajeva raka grlića maternice uzrokovani su HPV tipovima koji nisu uključeni u cjepivo.

Za više informacija, pogledajte Human Papillomavirus (HPV) ACIP Vaccine Recommendations .

Pripravci

Dostupna su tri cjepiva protiv HPV-a:

  • Četverovalentno cjepivo (HPV4), koji štiti od 4 tipa HPV-a: tip 6 i 11 koji uzrokuju > 90% vidljivih genitalnih bradavica, tip 16 i 18, koji uzrokuju većinu slučajeva raka vrata maternice, te tip 31, 33, 45, 52, 58 koji su rjeđi i rjeđe uzrokuju rak vrata maternice.

  • Četverovalentno cjepivo (HPV2), koji štiti od tipova 6, 11, 16 i 18

  • Dvovalentno cjepivo (HPV2), koji štiti od tipova 16 i 18

Samo je 9-valentno cjepivo dostupno u SAD-u.

Za pripremu svih cjepiva se koristi tehnologija rekombinantne DNK iz glavnog kapsidnog proteina HPV-a (L1). L1 proteini se samostalno spajaju u nezarazne čestice nalik virusima (VLP).

Indikacije

HPV cjepivo spada u rutinska cjepiva u djetinjstvu ( vidi: Preporučeni kalendar cijepljenja za uzraste 7-18 god).

Za žene, HPV cjepivo se preporučuje u dobi od 11 ili 12 godina (ali se može dati i u dobi od 9 godina), a za prethodno necijepljene ženske osobe i do dobi od 26 godina.

Za muškarce, HPV cjepivo se preporučuje u dobi od 11 ili 12 godina, a kod prethodno necijepljenih muškaraca u dobi od 21 godine (muškarci u dobi od 22 do 26 godina mogu se cijepiti na temelju pojedinačne kliničke odluke). HPV cjepivo se preporučuje muškarcima u dobi od 26 godina ako imaju spolne odnose s muškarcima ili su imunokomplomitirani (npr. HIV infekcija).

Iizvan SAD-a su dostupna i iduća cjepiva protiv HPV-a:

  • HPV4 ili HPV2 za žene

  • HPV4 za muškarce koji imaju seksualne odnose s muškarcima

Komplikacije i upozorenja

Kontraindikacije za HPV cjepivo uključuju:

Iako se HPV cjepivo ne preporuča primjenjivati tijekom trudnoće, testiranje trudnoće nije potrebno prije cijepljenja. Ako se utvrdi trudnoća nakon što je započeto cijepljenje, preostale doze treba dati nakon poroda.

Glavna mjera opreza je

  • Umjerena ili teška akutna bolest sa ili bez temperature (cijepljenje provesti nakon završetka akutne bolesti)

Doza i administracija

Doza je 0.5 mL IM

  • Prva doza u dobi od 9 do 14 godina: serija 2 doze se daje 0 mjesec i nakon 6 do 12 mjeseci. Najmanji razmak između doza je 5 mjeseci. Ukoliko se druga doza primijeni prerano (<5 mjeseci odmaka), 3. doza se daje ≥ 3 mjeseca nakon 2. doze, a ≥ 5 mjeseci nakon 1. doze.

  • Prva doza u dobi ≥ 15 godina: daje se serija 3 doze: 0, 1-2 mjeseca, 6 mjesec. Minimalni razmak između doz je 4 tjedna između prve i druge doze, 12 tjedana između 2. i 3. doze i 5 mjeseci između prve i treće doze.

Nuspojave

Nisu opisani nikakvi ozbiljni neželjeni učinci. Blagi učinci uključuju bol, crvenilo, oteklinu i osjetljivost na mjestu ubrizgavanja.