Prijelomi glave palčane kosti:

Autor: Danielle Campagne, MD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod:      Ante Gaurina , dr. med.,
Mihaela Marković , dr. med.

Frakture glave radijusa često su rezultat pada na ispruženom ruku i mogu biti teško vidljive na RTG snimcima

Radijalna glava palpira se na bočnim stranama lakta kao struktura koja se rotira u pronaciji i supinaciji i da artikulira s bočnom epikondilom. Bočni epikondil i radijalna glava obično čine jednakostraničan trokut s olecranonom. Udružene efuzije (zajednički s prijelomom glave radijusa) mogu biti opipljive preko tog trokuta.

Prijelomi glave radijusa su češće kod odraslih nego u djece.

Simptomi i znakovi

Kada je radijalna glava slomljena, bol se pogoršava prilikom supinacije a palpacijski je mekša Oticanje zbog hemartroze je obično prisutno. Pasivno kretanje lakta može biti ograničeno. prijelomi capiteluma mogu se pojaviti istovremeno.

Dijagnoza

  • Fizikalni pregled:

  • Rendgenski zraci

Anteroposteriorni, bočni i kosi pogledi. No, budući da RTG zrake mogu pokazivati samo indirektni dokaz frakture, dijagnoza se uvelike oslanja na fizički pregled.

Anteroposteriorne i laterolateralne snimke često ne prikažu frakturu ali prikazuju izljev u zglob i prisutnost abnormalnih masnih jastučića na RTG snimkama Pomak prednjeg masnog jastučića može ukazivati na izljev u zglob ali nije visoko specifičan: vidljivost stražnjeg masnog jastučića na laterolateralnim snimkama je visoko specifičan ali ne i visoko osjetljiv Osobama s bolovima lokaliziranim u glavi radijusa i izljevom često je potrebno učiniti kose snimke (koje imaju veću osjetljivost za prikazivanje prijeloma) ili se liječe pod pretpostavkom da prijelom postoji.

radiocapitellarna linija je linija koja prolazi sredinom dijafize radijusa na bočnim RTG snimkama lakta. Normalno, ova linija presjeca sredinu capitelluma (vidi sliku). Ponekad se u djece, jedini znak prijeloma na RTG snimkamaje izmještanje ove linije.

Arthrocenteza se može učiniti radi distinkcije između mehaničke blokade i bolnosti koja uzrokuje nemogućnost pokreta.. Potom se ordinira analgetika za liječenje boli

Stabilnost je testirana primjenom sile na lakat medijalno i lateralno i provjere za popustljivosti ili povećanog opsega pokreta. Ukoliko izostane patološka pokretljivost zgloba, prijelom je stabilan a pripadajući ligamenti su neozljeđeni.

Liječenje

  • Obično mirovanje u marami uz vježbe razgibavanja

  • Rijetko kirurški popravak

Prijelomi s minimalnim pomakom i bez ograničenja pasivne pokretljivosti lakta ili nestabilnosti može biti tretirana postavljanjem marame, koja se može primijeniti radi udobnosti s položajem lakta flektiranim pod 90 stupnjeva S pasivnim vježbama opsega pokreta treba započeti što prije.

Ako je lakat je nestabilan ili gibanje mehanički blokirano, fraktura se liječi kirurški.

Ključne točke

  • Radijalna glava je bolna, a bol je intezivnija tijekom supinacije.

  • Anteroposteriorni, bočni i kosi RTG snimci su dijagnostičke metode izbora. No, budući da RTG zrake mogu pokazivati samo indirektni dokaz frakture, dijagnoza se uvelike oslanja na fizikalni pregled.

  • Ako je radijalna glava je bolna i postoji klinički ili rendgenski dokaz o izljevu lakta, poduzeti mjere liječenja za frakture glave radijusa čak i ako RTG snimak pokazuje da nema frakture.