Infekcije virusom parainfluence

Autor: Brenda L. Tesini, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Ljiljana Lukić, dr. med.

Virusi parainfluence obuhvaćaju nekoliko blisko srodnih virusa koji uzrokuju različite respiratorne bolesti u rasponu od obične prehlade do sindroma sličnog gripi ili pneumonije, s krupom kao najtežom manifestacijom. Dijagnoza se obično postavlja klinički. Terapija je potporna.

Virusi parainfluence su paramiksovirusi klasificirani u tipove 1, 2, 3 i 4. Dijele križnu antigensku reaktivnost no izazivaju bolesti različite težine. Tip 4 ima antigensku križnu reaktivnost s virusom zaušnjaka i rijedak je uzrok respiratorne bolesti koja zahtijeva liječničku skrb.

Do izbijanja epidemije parainfluence među djecom može doći u vrtićima, na pedijatrijskim odjelima i u školama. Tipovi 1 i 2 uzrokuju epidemije u jesen, a serotipovi se svake godine izmjenjuju. Bolest tipa 3 je endemska i inficira većinu djece <1 god; učestalost se povećava u proljeće.

Virusi parainfluence mogu izazvati ponavljane infekcije, no reinfekcija obično uzrokuje blaži oblik bolesti. Stoga je u imunokompetentnih odraslih osoba većina infekcija asimptomatska ili blaga.

Najčešća bolest u djece je ona gornjeg dišnog sustava, s niskom vrućicom ili bez nje.

Parainfluenca tipa 1 čest je uzročnik krupa (laringotraheobronhitis), ponajprije u djece u dobi od 6 do 36 mj. Krup započinje simptomima obične prehlade. Kasnije nastaje vrućica i kašalj poput laveža, promuklost i stridor. Zatajenje disanja uslijed opstrukcije gornjih dišnih putova je rijetka, no potencijalno smrtonosna komplikacija. Parainfluenza tip 2 može uzrokovati sličnu bolest, ali je obično manje ozbiljna.

Virus parainfluence tipa 3 može izazvati upalu pluća i bronhiolitis kod vrlo male djece i kod imunokompromitirane djece i odraslih. Ove se bolesti općenito ne mogu razlikovati od bolesti uzrokovane respiratornim sincicijskim virusom, no obično su manje ozbilje.

Obično je specifična dijagnoza virusa klinički nepotrebna, ali može pomoći u razlikovanju infekcije virusom parainfluence od bakterijske infekcije u bolesnika s teškim bolestima donjeg respiratornog trakta. Virus se može detektirati PCR-om, pomoću multipleks panela uobičajenih respiratornih patogena.

Liječenje infekcije virusom parainfluence je simptomatsko.