Diphyllobothriasis (Infekcije ribljim trakavicama)

Autor: Richard D. Pearson, MD
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Vedran Stevanović, dr. med.

Diphyllobothriasis je infekcija crijevnom trakavicom, Diphyllobothrium latum, parazitom slatkovodne ribe. Liječi se prazikvantelom.

D.latum je najdulji ljudski parazit (duljine i do 10 m). Ona, i Sparganum mansoni su jedine ljudske trakavice čiji se životni ciklus odvija u vodi. U slatkoj vodi, jaja D. latum iz ljudskog izmeta izlegu se u slobodno-plivajuće ličinke, koje jedu mali ljuštare. Male ljuštare pojedu ribe, u kojima ličinke postaju infektivne. Nekoliko drugih Diphyllobothrium sp može zaraziti ljude, ali oni nisu tako česti.

Difilobotrioza je proširena širom svijeta, osobito tamo gdje su jezera zagađena kanalizacijom. Do infekcije u SAD–u i sjevernoj Europi dolazi u ljudi koji jedu sirovu slatkovodnu ribu. Uz pročišćavanje kanalizacije infekcija je rjeđa.

Infekcija je obično asimptomatska, no mogu se pojaviti blagi probavni simptomi (npr. mučnina, proljev, gubitak na težini). Riblja trakavica troši vitamin B12 iz hrane, što ponekad može izazvati nedostatak vitamina B12 i megaloblastičnu anemiju. Rijetko, teška infekcija dovodi do opstrukcije crijeva ili bolesti žučnog mjehura zbog migracije proglotida.

Dijagnoza se postavlja otkrivanjem karakterističnih jajašaca ili širokih proglotida u stolici. KKS se učini kako bi se provjerila anemija.

Liječenje

  • prazikvantel

  • Ponekad niklozamid (izvan SAD)

Liječi se jednom PO dozom prazikvantela koja iznosi 5 do 10 mg/kg. Alternativno, jedna doza od 2-g niklozamida (nedostupnog u SAD-u) se daje kao 4 tablete (500 mg svaka), koje se žvaču jedna po jedna i progutaju. Za djecu se propisuje jednokratna doza od 50 mg / kg (maksimalno 2 g).

Za ispravljanje anemije može biti potreban vitamin B12.

Temeljito kuhanje slatkovodne ribe (unutarnja temperatura viša od 63° C [više od 145° F]) ili smrzavanje na preporučenim temperaturama može ubiti riblju trakavicu. Za zamrzavanje, preporuke uključuju sljedeće:

  • Smrzavanjem na -20 ° C (-4 ° F), ili ispod, na 7 dana (ukupno vrijeme)

  • Smrzavanjem na -35 ° C (-31 ° F), ili ispod do krutine i skladištenje na -35 ° C (-31 ° F), ili ispod , na 15 h.

  • Smrzavanjem na -35 ° C (-31 ° F), ili ispod do krutine i skladištenje na -20 ° C (-4 ° F), ili ispod, na 24 h.