Papiloedem

Autor: James Garrity, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Zoran Vatavuk, dr. med.
Prijevod: Kristina Lončarić, dr. med.

Papiloedem je edem optičkog diska uzrokovan povišenim intrakranijskim tlakom. Edem optičkog diska koji je posljedica drugih uzroka koji ne povisuju intrakranijski tlak (npr. maligna hipertenzija, tromboza središnje mrežnične vene) ne smatra se papiloedemom. Ranih simptoma nema, premda može doći do prolaznog poremećaja vida na nekoliko sekundi. Kod papiloedema potrebno je odmah potražiti uzrok. Dijagnoza se postavlja oftalmoskopijom uz dodatne, obično slikovne pretrage mozga, kako bi se utvrdio uzrok. Liječenje je usmjereno prema osnovnoj bolesti.

Papiloedem je znak povišenog intrakranijskog tlaka i skoro je uvijek obostran. Uzroci uključuju sljedeće:

Simptomi i znakovi

U početku, vid nije zahvaćen, no može doći do prolaznog zamućenja vida na nekoliko sekundi, treperenja ili dvoslika. Bolesnici mogu imati simptome povišenog intrakranijskog tlaka, poput glavobolje ili mučnine i povraćanja. Nema boli.

Oftalmoskopijom se vide nabrekle i izvijugane mrežnične vene, hiperemični i otečeni optički disk (glava vidnog živca) i krvarenja mrežnice oko diska, no ne i na periferiji. Izolirani edem diska (npr. zbog neuritisa vidnog živca, ishemične neuropatije vidnog živca) bez povišenja tlaka likvora ne smatra se papiloedemom.

U ranim stadijima papiloedema su vidna oštrina i reakcija zjenice na svjetlost obično normalni, a poremete se tek kad je stanje jako uznapredovalo. Na vidnom polju može biti prisutno povećanje slijepe pjege. Kasnije na vidnom polju mogu biti prisutni ispadi tipični za gubitak snopića živčanih vlakana i ispadi perifernog vida.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

  • Odmah slikovne neurološke pretrage

Stupanj otečenosti diska se može kvantificirati usporedbom plus leća potrebnih za oftalmoskopsko izoštravanje najizdignutijeg dijela diska i nezahvaćenog dijela mrežnice. Edem se također može kvantificirati mjerenjem debljine sloja živčanih vlakana pomoću optičke koherentne tomografije (OCT); OCTom kvanitificiramo stupanj papiloedema da bi se promjene mogle pratiti.

Opsežna oftalmološka obrada je nužna kako bi se razlikovao papiloedem od drugih uzroka edema optičkog diska, poput optičkog neuritisa, ishemične optičke neuropatije, hipotonije, okluzije središnje mrežnične vene, uveitisa ili pseudoedema diska (npr. druza vidnog živca) . Ako postoji klinička sumnja na papiloedem, potrebno je odmah učiniti MR s gadolinijem ili CT s kontrastom kako bi se isključili uzroci poput intrakranijski mase. Ako je isključena intrakranijska masa, treba učiniti lumbalnu punkciju uz mjerenje tlaka likvora i analizu likvora. Lumbalna punkcija u slučaju postojanja intrakranijalne mase može izazvati hernijaciju moždanog debla. Ultrazvučna sonografija (B-scan prikaz) i autoflourescenca fundusa su najbolje dijagnostičke metoda za otkrivanje pseudoedema diska zbog druza vidnog živca.

Liječenje

  • Liječenje je usmjereno na poremećaj u podlozi

Indicirano je hitno liječenje poremećaja u podlozi kako bi se snizio intrakranijski tlak. Ako se intrakranijski tlak ne snizi, u konačnici dolazi do sekundarne atrofije vidnog živca i gubitka vida, uz druge ozbiljne neurološke posljedice.

Ključne točke

  • Papiloedem upućuje na povišeni intrakranijski tlak.

  • Uz bilateralne hiperemične i otečene optičke diskove (glave vidnih živca), karakteristične su nabrekle i izvijugane mrežnične vene i krvarenja mrežnice oko diska, no ne i na periferiji.

  • Fundoskopske abnormalnosti obično prethode poremećajima vida.

  • Odmah treba učiniti slikovne neurološke pretrage. Ako nema intrakranijske mase treba učiniti lumbalnu punkciju s mjerenjem tlaka likvora i analizom likvora.

  • Liječiti poremećaj u podlozi.