Višeplodna trudnoća

Autor: Julie S. Moldenhauer, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Mislav Mikuš, dr. med.

Višeplodna trudnoća je ona kod koje u maternici ima >1 fetusa.

Višeplodna (višefetalna, blizanačka) trudnoća se zbiva u 1 od 70 do 80 poroda. Faktori rizika uključuju

Komplikacije:

Višeplodne trudnoće povećavaju rizik od sljedećeg:

Pretjerano rastegnuta maternica stvara sklonost ranoj pojavi trudova, uzrokujući prijevremeni porod (prosječna gestacija kod blizanaca je 36 tj.). Položaj fetusa može biti abnormalan. Maternica se nakon poroda prvog djeteta može kontrahirati, izbacujući posteljicu te povećavajući opasnost za preostale fetuse. Ponekad rastegnutost maternice remeti poslijeporođajna stezanja maternice, uzrokujući krvarenje majke.

Neke komplikacije su karakteristične isključivo za višeplodne trudnoće. Jedan primjer je sindrom twin-twin transfuzijom (kad blizanci dijele istu posteljicu, rezultati ovog sindroma u vaskularnom komunikacije između dva, što može dovesti do nejednake podjele krvi).

Dijagnostika

  • prenatalni ultrazvuk

Na višeplodnu trudnoću se sumnja ako je maternica prevelika za izračunato trajanje gestacije a ona se vidi i na prenatalnoj pretrazi ultrazvukom.

Liječenje

  • Carski rez kad je to moguće

Kad je to indicirano, izvodi se carski rez. Carskim rezom se preporučuje kod blizanačke trudnoće osim ako je vodeća čest prvog blizanca glava. Carski rez je indiciran kod viših redova višeplodne trudnoće, neovisno o stavu vodećeg blizanca.

Ključne točke

  • U višeplodnim trudnoćama prekomjerno rastegnuta maternica nastoji stimulirati prijevremene trudove, što rezultira prijevremenim porođajem.

  • Važno je provjeriti ostale moguće komplikacije, kao što su preeklampsija i gestacijski dijabetes, i pripremite se za prijevremene porođaj, porođaj carskim rezom i poslijeporođajno krvarenje.

  • Ako je maternica veća u odnosu na gestacijsku dob, potrebno je napraviti ultrazvuk.

  • Za većinu višeplodnih trudnoća, dovršenje carskim rezom je primarna opcija osim u slučaju kad je glava vodeća čest prvog blizanca.